Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Siciliaanse prei

Zoek een ander recept

Dit gerecht van heerlijke, romige prei is perfect voor bij elke maaltijd.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 eetlepel rozijnen
  • ½ rood pepertje
  • 2 eetlepels (witte wijn) azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 sinaasappel
  • 500 gram prei
  • 6 aardappelen
  • 200 gram kalkoenfilet
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 eetlepel pijnboompitten

Bereiding

  1. Was de rozijnen.
  2. Snijd het stukje peper in smalle reepjes.
  3. Breng de azijn met 1 eetlepel water, de reepjes peper en de rozijnen aan de kook. Los hierin de suiker op.
  4. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp ca. 3 theelepels van de schil. Pers de sinaasappel uit.
  5. Roer de geraspte sinaasappelschil en het sap door het azijnmengsel.
  6. Maak de prei schoon.
  7. Snijd de prei in stukken van 5 cm. Halveer de stukken prei als het dikke prei is.
  8. Kook de prei in weinig water in ca. 8 minuten gaar.
  9. Laat de groente goed uitlekken en schep het in een schaal.
  10. Schenk de dressing er over en laat dit 1 uur op een koele plaats marineren.
  11. Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in ca. 20 minuten gaar.
  12. Snijd de kalkoenfilet in blokjes en bestrooi ze met peper.
  13. Bak de kalkoen in de hete margarine in 10 minuten gaar en bruin.
  14. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en strooi ze over de prei.

Extra informatie

Allergie info:
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Spaanse peper:
Bewaar een peper maximaal 7 dagen in de koelkast. Verpak een stukje peper in plastic folie en bewaar het nog 2 – 3 dagen. Lekker in een tomatensalsa met brood.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Prei is deze maand (augustus) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 505 kcal 505 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.