Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Romeinse witlofsalade

Een heerlijke salade met ansjovisfilets en witlof.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 6 aardappelen
  • 5 takjes peterselie
  • 4 ansjovisfilets (blikje)
  • ½ teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • citroensap
  • peper
  • 3 struikjes witlof (500 gram)
  • 2 ongepaneerde varkensschnitzels
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook ze in een bodempje water met een deksel op de pan in 20-25 minuten gaar.
  2. Was de peterselie en knip het kruid klein.
  3. Snijd de ansjovis in stukjes.
  4. Pers de knoflook er boven uit en prak dit met een vork tot een pasta.
  5. Roer er de olijfolie, 1 eetlepel water, citroensap en peper door tot een pittige saus is ontstaan.
  6. Was het witlof en snijd de struikjes in smalle reepjes. Meng er de peterselie en het sausje door.
  7. Bestrooi de schnitzels met peper en bak ze in de margarine in ca. 8 minuten gaar en bruin.
  8. Serveer de witlofsalade met het vlees en de aardappelen.

Extra informatie

Allergie info:
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Ansjovis:
Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af. Ze zijn dan in de koelkast nog 2 dagen houdbaar.
Gebruik een kleingesneden ansjovisje als smaakmaker in de soep, door een salade of in dit lekkere pastagerecht. Voeg dan geen extra zout toe.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Witlof is deze maand (oktober) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat ansjovis. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese ansjovis met MSC, uit de Middellandse zee is tweede keus.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 480 kcal 480 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 40 gram 40 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vezels 6 gram 6 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
1,4 gram 1,4 gram
Print dit recept
Deel dit recept