Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Rode kool met cranberries

Zoek een ander recept

Genieten van de Hollandse keuken.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • ½ kleine rode kool of 500 gram gesneden rode kool
  • 1 goudreinet
  • 2 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 20 gram gedroogde, ongezoete cranberries
  • 150 gram varkensvleesreepjes
  • peper, nootmuskaat
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 100 ml halfvolle melk
  • azijn

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Maak de rode kool schoon en schaaf de kool fijn.
  3. Schil de appel en snijd hem in blokjes.
  4. Breng de rode kool in een bodempje water met de appel, de laurierblaadjes, de kruidnagels en de gedroogde cranberries aan de kook.
  5. Kook de kool in 20-25 minuten gaar.
  6. Bestrooi de reepjes vlees met peper. Bak het vlees in de hete margarine in 8 minuten gaar en bruin.
  7. Breng de melk aan de kook.
  8. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  9. Verwijder de laurier en kruidnagels uit de rode kool en maak de groente op smaak met wat azijn.
  10. Geef er de vleesreepjes en aardappelpuree bij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Voorverpakte gesneden rode kool:
Gebruik gesneden groente niet meer als de Te Gebruiken Tot-datum is verstreken.
Bewaar een aangebroken verpakking gesneden groente in de koelkast. Heb je het de volgende dag niet nodig, vries het dan in en bewaar het maximaal 3 maanden in de diepvries.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rode kool is deze maand (augustus) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 530 kcal 530 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 25 gram 25 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,3 gram 0,3 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.