Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Rijst met sperziebonen (Lubia polo)

Rijst met sperziebonen (Lubia polo)

Dit is een recept gemaakt door Neda Oliai: "Dit gerecht lijkt een beetje op gebakken rijst, maar wordt op een gezondere manier bereid. De rijst wordt namelijk met de vulling gaar gestoomd. Traditioneel wordt lubia polo geserveerd met (lams)gehakt of stukjes lamsvlees, maar ik vind het ook erg lekker met een gebakken of gepocheerd eitje en een handvol geroosterde cashewnoten."

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 200 gram volkoren rijst
  • 1 kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram sperziebonen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel advieh (Perzische kruidenmix) of geel currypoeder
  • 1 theelepel pul biber of paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen komijnzaad
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel kaneel
  • 60 gram tomatenpuree zonder zout
  • 1½ citroen (sap van 1 citroen en een paar schijfjes)
  • 25 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 eieren
  • stukje komkommer

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing, maar halveer de kooktijd. Als de rijstkorrels zacht zijn van buiten, maar nog enigszins hard zijn van binnen, dan zit je goed. De rijst zal namelijk straks nog gaar worden gestoomd.
  2. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn. Was de sperziebonen en snijd ze in reepjes van ongeveer 2 cm.  
  3. Verhit de olijfolie op matig vuur in een kookpan. Voeg de ui toe en fruit deze goudgeel. Voeg dan de knoflook en alle specerijen (advieh, pul biber, komijnpoeder, kurkuma en kaneel) toe. Bak deze kort mee tot de geuren van de kruiden vrijkomen.
  4. Doe vervolgens de tomatenpuree en het citroensap erbij en meng alles goed. Roer de sperziebonen erdoor en voeg wat water toe zodat de sperziebonen net onderstaan (maar pas op; voeg niet teveel water toe). Kook de sperziebonen in ongeveer 10 minuten net beetgaar.
  5. Schep de sperziebonen met de tomatensaus uit de kookpan. Voeg een derde van de rijst toe in de kookpan (de pan hoeft niet eerst gewassen te worden), gevolgd door een derde van de sperziebonen (met tomatensaus). Schep daarbovenop de helft van de overgebleven rijst toe en de helft van de overgebleven sperziebonen. Herhaal deze stap nog eens zodat alle rijst en de sperziebonen in mooie laagjes zijn opgestapeld in de kookpan.
  6. Kook de rijst eerst een paar minuten op hoog vuur met een deksel op de pan. Draai vervolgens het vuur laag, wikkel de deksel in een schone theedoek (maak als het ware een buideltje met de deksel erin), leg deze op de kookpan en stoom de rijst voor de duur van de resterende kooktijd of tot de rijst en de sperziebonen gaar zijn.
  7. Rooster ondertussen de cashewnoten in een hete koekenpan. Hak ze grof, zodra de noten zijn afgekoeld.
  8. Bak of pocheer vlak voor het serveren de eieren met een klein beetje olijfolie. 
  9. Schep de rijst en sperziebonen goed door elkaar. Voeg als laatste de cashewnoten en het eitje toe. Serveer met een paar schijfjes komkommer. 

Ingrediënten over?

Citroen over? Maak er dit frisse drankje mee.

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda:"Voor een veganvariant, gebruik je alleen de geroosterde cashewnoten. Probeer lubia polo ook eens met gerookte makreel.”

Recepten van Neda:
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Kip met saffraan en citroen
Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip
Spaanse tortilla op z'n Perzisch
Wortelsalade met granaatappeldressing

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 640 kcal 640 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 90 gram 90 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept