Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pompoentaart met salie

Pompoentaart met salie

Deze hartige taart met pompoen, champignons, aardappelen en ricotta vraagt wat voorbereidingstijd, maar wat is hij lekker!

  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 535 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 600 gram pompoen
  • 800 gram (vastkokende) aardappel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gram champignons
  • 12 zwarte olijven
  • 5 gram salie
  • 3 eetlepels olie
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • 6 eieren
  • 120 gram ricotta
  • peper
  • 1 volkoren boterham
  • 25 gram ongezouten amandelen (geroosterd)

Materialen

Springvorm (24 cm)

Bereiding

  1. Schil de pompoen, halveer hem en schraap de pitten er met een lepel uit.
  2. Leg de pompoen met de platte kant op de snijplank en snijd in dunne plakken. 
  3. Was de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
  4. Kook de aardappels in weinig water 5 minuten, voeg de pompoen toe en kook ze in ongeveer 10 minuten beetgaar. 
  5. Giet de aardappelen en pompoen plakken af en laat ze afkoelen.
  6. Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  7. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  8. Halveer de olijven in de lengte.
  9. Was de salie en snijd de blaadjes fijn. Houd een klein beetje apart. 
  10. Verhit de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook. 
  11. Voeg de champignons, de olijven, ¾ van de salie en het gerookt paprikapoeder toe en bak het geheel 5 minuten. 
  12. Mix de eieren en ricotta met wat peper tot een glad mengsel.
  13. Warm de oven voor op 180° C. Vet de springvorm in met wat olie.
  14. Bedek de bodem met 1/3 van de plakjes pompoen en aardappel. 
  15. Verdeel de helft van de champignons en de helft van het eiermengsel er overheen. 
  16. Leg daarop weer 1/3 van de plakjes pompoen en aardappel, de helft van de champignons en bedek met het laatste 1/3 van de plakjes pompoen en aardappel. 
  17. Giet de rest van het eiermengsel er overheen. 
  18. Bak de taart 40 minuten in de oven.
  19. Maal het brood met de amandelen en de overige salie grof met de staafmixer of in een keukenmachine.
  20. Verdeel het kruim over de taart en bak deze nog 5 minuten tot deze lichtbruin is. 
  21. Laat de taart een beetje afkoelen, haal hem uit de vorm en serveer.

Ingrediënten over?

Ricotta:
Overgebleven ricotta kun je gebruiken in deze romige lasagne met gegrilde groente

Champignons:
Verwerk champignons in deze hartige pannenkoeken met spinazie en geitenkaas. 

Pompoentaart:
Bewaar een restje pompoentaart in een afgesloten bak in de koelkast en eet binnen 2 dagen op bijvoorbeeld als lunch. Of vries restjes in porties in. Bewaar in een afgesloten bakjes of vrieszakjes 3 maanden in de vriezer.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen is deze maand (maart) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 535 kcal
Vet 30 gram
Waarvan verzadigd vet 8 gram
Koolhydraten 42 gram
Waarvan suikers 7 gram
Vezels 9 gram
Eiwit 21 gram
Zout
0,9 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept