Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pompoencouscous met rozijnen

Een recept met volkoren couscous, lekker veel kruiden, volop groente en tempé. Dit gerecht is echt een feest voor het oog en de mond.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen (ca. 800 gram)
  • 1 kleine ui
  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 1 kaneelstokje
  • 150 gram volkoren couscous
  • 150 gram tempé
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 rode peper
  • 10 takjes koriander

Bereiding

  1. Was de pompoen. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de draden en pitten. Snijd de stukken pompoen in blokjes.
  2. Pel de ui en snijd hem klein.
  3. Schil de gember en rasp het fijn.
  4. Was de rozijnen.
  5. Meng 1 eetlepel van de olie met de geraspte sinaasappelschil, het paprikapoeder, een mespunt van de gemalen koriander en een mespunt van de gemalen komijn.
  6. Meng de olie door de pompoen en doe dit in een pan. Smoor de pompoen in ca. 10 minuten gaar.
  7. Breng 300 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
  8. Verwarm de rest van de olie en fruit hierin de ui, de rest van de koriander, de komijn en het kaneelstokje tot ze gaan geuren.
  9. Voeg de couscous toe en schenk de bouillon er bij. Roer met een vork de korrels los en laat de couscous met een deksel op de pan 10 minuten wellen.
  10. Snijd de tempé in smalle reepjes en bak ze in de hete margarine bruin.
  11. Maak de peper schoon en snijd hem in dunne ringen.
  12. Was de koriander en knip het klein.
  13. Meng de gare pompoen, de rozijnen, de ringetjes peper en de kleingesneden koriander door de couscous en geef de tempé erbij.

Variaties

Vervang de rozijnen eventueel door reepjes gedroogde abrikoos, vijg of dadels.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon en margarine.

Ingrediënten over?

Rode peper:
Bewaar een peper maximaal 7 dagen in de koelkast. Verpak een stukje peper in plastic folie en bewaar het nog 2 – 3 dagen. Lekker in een soep of door een koolsalade.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Pompoen heeft deze maand (augustus) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 605 kcal 605 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 75 gram 75 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
0,1 gram 0,1 gram
Print dit recept
Deel dit recept