Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pissaladière

Pissaladière

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1½ theelepel gedroogde gist
  • ca. 150 ml water
  • 150 gram volkorenmeel
  • 100 gram bloem
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 300 gram uien
  • mespunt tijm
  • mespunt oregano
  • 150 gram tomatenblokjes zonder zout
  • 1 blikje ansjovisfilet
  • 5 zwarte olijven zonder pit

Bereiding

  1. Verwarm het water tot lauwwarm en los hierin de gist op.
  2. Meng het volkorenmeel met de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
  3. Giet het gistmengsel en 1 eetlepel olie in het kuiltje en roer dit door het meelmengsel.
  4. Kneed het geheel tot een soepel deeg en voeg eventueel nog wat water toe.
  5. Laat het deeg afgedekt met een schone vochtige doek op een warme plaats 30 minuten rijzen.
  6. Pel de uien en snijd ze in ringen.
  7. Verwarm de rest van de olie in een braadpan en fruit hierin de uien glazig.
  8. Voeg de kruiden toe en laat de uien met een deksel op de pan 20 minuten zacht smoren.
  9. Warm de oven voor op 200° C.
  10. Kneed het deeg een keer door en rol het uit tot een recht hoek van ca. 20 x 30 cm.
  11. Leg het deeg op een ingevette bakplaat. Trek de randen omhoog zodat er een bak ontstaat.
  12. Giet de olie uit het blikje ansjovis bij de tomatenblokjes en pureer ze met een staafmixer of keukenmachine.
  13. Bestrijk het deeg met de tomatensaus.
  14. Verdeel de gestoofde uien er over en bestrooi dit met peper.
  15. Beleg de vulling met de ansjovisjes in een ruitpatroon.
  16. Snijd de olijven in plakjes en leg ze in de ruiten.
  17. Bak de taart iets onder het midden van de hete oven in ca. 25 minuten gaar.

Ingrediënten over?

Tomatenblokjes:
Doe een rest tomaten over in een schaal of koelkastdoosje. Bewaar de tomaten afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen. Verwerk de rest in een soep.
Vries de tomaten eventueel in een diepvriesdoosje in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Ui is deze maand (juli) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat ansjovis. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies Europese ansjovis met MSC, uit de Middellandse zee is tweede keus.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 635 kcal 635 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 90 gram 90 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
3 gram 3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept