Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Pilav met kip

Pilav met kip

Een heerlijk kiprecept, ideaal om je visite mee te verrassen.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kleine komkommer
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
  • 200 gram kipfilet
  • 2 eetlepels olie
  • ½ theelepel koenjit (geelwortel, kurkuma)
  • 2 kruidnagels
  • ½ kaneelstokje
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 1 gedroogd pepertje
  • 100 gram doperwtjes (diepvries)

Bereiding

  1. Maak de komkommer schoon en schaaf hem in dunne plakken.
  2. Pel de sjalotten en de knoflook en snijd dit klein.
  3. Maak de komkommer op smaak met wat kleingesneden sjalot en wat limoensap en zet even apart.
  4. Schil het stukje gember en rasp het.
  5. Snijd de kipfilet in blokjes.
  6. Fruit de rest van de sjalotten en de knoflook in de olie glazig.
  7. Bak de blokjes kip met de geraspte gember, de koenjit, de kruidnagels en het kaneelstokje mee goudbruin.
  8. Schep de yoghurt erdoor. Voeg de rijst toe en roer dit goed door.
  9. Voeg 400 ml water en het stukje bouillontablet toe en breng dit aan de kook.
  10. Verkruimel het pepertje erover. Laat de rijst gaar worden volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  11. Kook de laatste 3 minuten de doperwtjes mee.
  12. Boen de limoen schoon en snijd hem in parten.
  13. Neem de kruidnagels en het kaneelstokje uit de rijst en leg de parten limoen erop. De pilav hoort een beetje vochtig te zijn, voeg anders nog wat water toe.
  14. Serveer de komkommersalade erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Gemberwortel:
Koop een flinke gemberwortel bij de toko, op de markt of in de supermarkt. Schil de gember, snijd de wortel in plakjes of rasp hem. Verpak in kleine porties en vries in. Bewaar geraspte gember maximaal 12 maanden in de diepvries.
Proef deze verrassende combinatie eens met andijvie.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Komkommer is deze maand (juni) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.
buiten Schijf van Vijf De hoeveelheid bouillontablet met minder zout is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 600 kcal 600 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 75 gram 75 gram
Waarvan suikers 7 gram 7 gram
Vezels 8 gram 8 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
0,3 gram 0,3 gram
Print dit recept
Deel dit recept