Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Pikante spruitjessoep met spekkruimels

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • ½ rode peper
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
  • 400 gram spruitjes
  • 1 klein blikje witte bonen (ca. 150 gram uitlekgewicht)
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 teentje knoflook
  • 2 plakjes ontbijtspek
  • 3 takjes selderij
  • 4 volkoren boterhammen

Bereiding

  1. Pel de sjalot en snijd hem klein.
  2. Snijd de halve peper in fijne reepjes.
  3. Kneus de stengel citroengras.
  4. Schil de gember en rasp het fijn.
  5. Maak de spruitjes schoon.
  6. Spoel de witte bonen in een zeef af en laat ze uitlekken.
  7. Verwarm de margarine in een grote pan en fruit hierin de sjalot. Fruit de gember even mee en pers het teentje knoflook er boven uit.
  8. Voeg 400 ml water toe met de spruitjes, het citroengras, de rode peper en de witte bonen. Kook de spruitjes in 10 minuten gaar.
  9. Bak het ontbijtspek in een droge koekenpan of in de magnetron bruin en knapperig.
  10. Was de selderij en snijd het klein.
  11. Verwijder de stengel citroengras. Neem een opscheplepel spruitjes uit de pan.
  12. Pureer de rest van de soep met een staafmixer of in de keukenmachine.
  13. Warm de soep weer door en schep de achtergehouden spruitjes erdoor.
  14. Garneer met de selderij en verkruimel het spek erover. Geef er brood bij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Ontbijtspek:
Bewaar ontbijtspek verpakt in plastic of in een koelkastdoosje 5-7 dagen onderin de koelkast. Vries eventueel in en bewaar het dan maximaal 3 maanden in de diepvries.

Rode peper:
Verpak een stukje peper in plasticfolie en bewaar het nog 2 – 3 dagen. Gebruik de rest van de peper in deze stevige linzensoep.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Spruitjes heeft deze maand (maart) een lage klimaatbelasting.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 440 kcal 440 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
1,4 gram 1,4 gram
Print dit recept
Deel dit recept