Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Perkedèl pan

Perkedèl pan

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 660 kcal

Ingrediënten

  • 200 gram aardappel
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 200 gram mager rundergehakt
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 3 kruidnagels
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 eetlepel olie
  • geraspte citroenschil

Bereiding

  1. Kook de aardappelen gaar en laat ze afkoelen.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  3. Pel de uien en de knoflook en snijd dit klein.
  4. Maak de peper schoon en snijd het heel fijn. Houd de helft apart.
  5. Maak het gehakt aan met de fijngemaakte aardappelen, de helft van de fijngemaakte peper, een flinke lepel ui, de knoflook en wat nootmuskaat.
  6. Druk het gehakt in een ovenvaste schaal.
  7. Strijk er met een kwastje de ketjap over en steek de kruidnagels erin.
  8. Laat het gerecht in de hete oven in 30 minuten gaar worden.
  9. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  10. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal.
  11. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten gaar.
  12. Fruit de rest van de ui en de rest van de peper in de olie zacht.
  13. Voeg de gare rijst toe en bak kort mee. Maak de rijst op smaak met geraspte citroenschil.
  14. Serveer de rijst en de sperziebonen bij het gehakt.

Allergie-informatie

Kijk op het etiket voor het gebruik van ketjap.

Ingrediënten over?

Aardappelen:
Bewaar aardappelen op een donkere koele plaats. De beste temperatuur ligt tussen 4 en 7° C. Door te veel licht worden ze groen en ontstaat de giftige stof solanine. Als aardappelen te warm worden bewaard gaan ze uitlopen. Verwijder deze uitlopers en snijd het plekje er goed uit.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 660 kcal
Vet 20 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram
Koolhydraten 82 gram
Waarvan suikers 10 gram
Vezels 11 gram
Eiwit 32 gram
Zout
0,9 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept