Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Makreelburger

Makreelburger

Vette vis eten is een gezonde bezigheid.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram winterwortel
  • citroensap of sinaasappelsap
  • 1 volkoren boterham
  • 200 gram gestoomde makreel
  • peper, nootmuskaat
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • ca. 100 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Maak de wortels schoon en rasp ze grof. Maak er met citroensap of sinaasappelsap en wat peper een salade van.
  3. Rooster de boterham lichtbruin en krokant. Wrijf het brood tot kruim.
  4. Laat 2 kleine aardappelen afkoelen en houd de rest van de aardappelen warm.
  5. Stamp de koude aardappelen fijn.
  6. Verwijder van de makreel de graten en meng het visvlees door de gestampte aardappelen.
  7. Maak het vismengsel smeuïg met wat melk en voeg wat peper toe.
  8. Vorm er 4 platte schijven van en wentel ze door het broodkruim.
  9. Bak de makreelburgers in de hete margarine in 8 minuten heet en lichtbruin.
  10. Breng de melk aan de kook.
  11. Maak van de aardappelen met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree. Geef de aardappelpuree en de wortelsalade bij de makreelburgers.

Ingrediënten over?

Gestoomde makreel:
Gestoomde of gerookte vis kan min of meer ongemerkt bederven. Daarom moet bij voorverpakte gestoomde of gerookte vis goed op de houdbaarheidsdatum gelet worden en moet het bewaard worden en in de koelkast bij 4°C. Na opening van de verpakking is de vis nog 2 dagen houdbaar in de koelkast. Dat geldt ook voor los verpakte gestoomde vis.
Eet de rest van de makreel op brood of maak er met gare groente en een restje pasta een salade van.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (september) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat makreel. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies makreel met MSC. Makreel uit Middelandse zee is af te raden.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 660 kcal 660 kcal
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 9 gram 9 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 30 gram 30 gram
Zout
1 gram 1 gram
Print dit recept
Deel dit recept