Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Linzenstoofpot met pompoen

Linzenstoofpot met pompoen

Deze linzenstoof maak je met pompoen, wortel, tomaat, ui en prei. Het zit niet alleen boordevol groente, maar ook boordevol smaak door de kruiden en gember.

  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 555 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 400 gram pompoen
  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • 4 tomaten
  • 10 gram gember
  • 1 sinaasappel
  • 200 gram rode linzen (uitlekgewicht, blik)
  • 2 eetlepels olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • 1⁄4 theelepel kaneel
  • 1 prei
  • 5 takjes koriander of peterselie
  • 100 gram halfvolle yoghurt
  • 1 theelepel sumak (gemalen rode bessen met pittige zure smaak)

Bereiding

  1. Was de pompoen goed en verwijder de draden en pitjes.  Snijd de pompoen in blokjes.
  2. Maak de winterwortel schoon en snijd hem in plakken. 
  3. Pel de ui en snijd hem klein.
  4. Was de tomaten en snijd ze in parten.
  5. Schil het stukje gemberwortel en rasp het.
  6. Was de sinaasappel goed en snijd met een dunschiller een reep van de schil. Snijd dit in fijne reepjes.
  7. Was de linzen in een zeef.
  8. Verwarm de olie en fruit hierin de ui met de geraspte gember, het komijnzaad, de koriander en wat kaneel. 
  9. Voeg de pompoen, de wortel, de tomaten en de linzen toe met 100 ml water en breng dit aan de kook. Kook de groente en de linzen in ca. 10 minuten gaar. Voeg nog wat water toe als het te droog is.
  10. Maak de prei schoon en snijd het in ringen. 
  11. Schil de sinaasappel dik en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  12. Roer de prei en de sinaasappel door het linzen-groentemengsel en stoof nog een paar minuten.
  13. Was de koriander en knip het klein. Meng de koriander en eventueel wat sumak door de yoghurt. Geef dit bij de linzenstoof.

Ingrediënten over?

Stuk pompoen:
Dek het snijvlak af met plasticfolie. Bewaar het stuk pompoen maximaal 4 dagen in de koelkast. Verwerk de rest van de pompoen bijvoorbeeld in een smaakvolle Indiase pompoencurry.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sinaasappel heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Dit recept bevat 'Pompoen'. Dit product is deze maand (april) niet de meest duurzame oplossing.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 555 kcal
Vet 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 65 gram
Waarvan suikers 19 gram
Vezels 27 gram
Eiwit 27 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept