Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Linzencake met kikkererwten en kastanjes

Linzencake met kikkererwten en kastanjes

Zo serveer je dé vegavariant van gehaktbrood.

  • 4 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 500 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 eetlepels olie
  • 1 eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder
  • peper
  • 300 gram bruine linzen (uitlekgewicht, blik)
  • 150 gram kikkererwten (uitlekgewicht, blik)
  • 150 gram gare tamme kastanjes
  • 4 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 12 bospeentjes
  • 2 pastinaken
  • 1 eetlepel honing
  • 1 bosje basilicum
  • 125 gram gegrilde paprika's (koeling, zonder zout)
  • peper

Materialen

Cakevorm (1 liter)

Bereiding

  1. Pel de uien en 4 teentjes knoflook en snijd ze klein.
  2. Was de rozemarijn, haal de naaldjes eraf en snijd of knip ze fijn.
  3. Fruit de ui in 2 eetlepels olie glazig.
  4. Voeg de helft van de rozemarijn, 4 teentjes knoflook, de tomatenpuree, paprikapoeder en peper toe en bak een paar minuten.
  5. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  6. Was de linzen en de kikkererwten in een zeef, laat ze uitlekken en doe ze in een kom. 
  7. Snijd de kastanjes in kleine stukjes en voeg ze toe.
  8. Voeg de gebakken uien toe. 
  9. Week het gebroken lijnzaad in 75 ml water en doe dit in de kom. 
  10. Neem de helft van het linzenmengsel uit de kom en pureer dit met een keukenmachine of staafmixer.
  11. Doe de puree terug in de kom en meng met het achtergebleven grove mengsel.
  12. Verdeel de pompoenpitten over de bodem van de ingevette cakevorm.
  13. Schep het mengsel in de cakevorm. Bak de cake 10 minuten in het midden van de oven.
  14. Was de bospeentjes en de pastinaak. Laat een stukje loof aan de worteltjes zitten.
  15. Snijd de pastinaak over de lengte in frietvorm.
  16. Meng 1 eetlepel olie, de honing en rozemarijn door de groente.
  17. Schep na 10 minuten de groente naast de linzencake en bak samen in 20 minuten verder gaar.
  18. Maak de overige 2 knoflookteentjes schoon.
  19. Hak één teentje samen met de basilicum en 1 eetlepel olie tot een sausje.
  20. Hak het andere teentje samen met de gegrilde paprika tot sausje. Voeg peper toe naar smaak.
  21. Neem de cake uit de vorm en snijd hem in 8 plakken. Serveer de groente en de sausjes erbij.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Bospeen heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 500 kcal
Vet 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram
Koolhydraten 53 gram
Waarvan suikers 18 gram
Vezels 17 gram
Eiwit 18 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept