Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Met volkoren noedels en witte kool voor een oosters tintje
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Lauwe rijstsalade

Zoek een ander recept

Deze maaltijdsalade is heerlijk voor een zomerse dag. En gezond want vol met heerlijke groente en zilvervliesrijst.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 200 gram sperziebonen
  • 100 gram peultjes
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 grote wortel of 100 gram worteljulienne
  • 2 tomaten
  • 5 olijven zonder pit
  • 1 citroen
  • 2 eetlepel (olijf)olie
  • mespunt gemalen komijn (djinten)
  • peper

Bereiding

  1. Kook de eieren hard.
  2. Maak de groente schoon en halveer de sperziebonen en peultjes.
  3. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten en de peultjes in 5 minuten net gaar.
  4. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  5. Schaaf van de wortel met een kaasschaaf of dunschiller dunne repen.
  6. Snijd de tomaten in stukjes.
  7. Snijd de olijven in plakjes.
  8. Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil. Pers de citroen uit.
  9. Maak van 1-2 eetlepels citroensap, de geraspte schil, de olie, de komijn en wat peper een dressing.
  10. Pel de eieren en snijd ze in parten.
  11. Meng de dressing, de sperziebonen en peultjes, de tomaten en olijven voorzichtig door de nog warme rijst.
  12. Garneer met de wortellinten en de parten ei. Serveer direct.

Ingrediënten over?

Olijven:
Gebruik een schone lepel of vork om ze uit de pot te nemen. Dit voorkomt besmetting met bacteriën en schimmels. Een geopende pot olijven en is in de koelkast nog ongeveer een maand houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon is deze maand (augustus) een seizoensproduct.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 565 kcal 565 kcal
Eiwit 20 gram 20 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,9 gram 0,9 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.