Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Krokante kip met spruitjes en aardappelpuree

Krokante kip met spruitjes en aardappelpuree

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 4 blaadjes salie of ½ theelepel gedroogde salie
  • peper
  • 200 gram kippendijvlees of kipfilet
  • 600 gram aardappelen
  • 150 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels havermout of havervlokken
  • 400 gram spruitjes
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Boen de citroen goed schoon en rasp wat van de schil af. Pers de halve citroen uit.
  2. Maak een marinade van het citroensap, de geraspte citroenschil, de kleingesneden salie en wat peper.
  3. Snijd de kipfilet in de lengte in 4 repen.
  4. Meng de marinade door de kip en laat dit afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast intrekken.
  5. Schil de aardappelen. Kook ze in weinig water met een deksel op de pan in 20-25 minuten gaar. 
  6. Warm de oven voor op 180 °C.
  7. Bedruppel de kip met wat melk en wentel ze daarna door de havermout.
  8. Leg de kiprepen op een platte schaal en bak ze in de hete oven in 20 minuten gaar en lichtbruin.
  9. Maak de spruitjes schoon en kook ze in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  10. Breng de rest van de melk aan de kook.
  11. Maak van de aardappelen met hete melk een puree en maak de aardappelpuree op smaak met peper en nootmuskaat.
  12. Geef de spruitjes en de aardappelpuree bij de kip.

Ingrediënten over?

Halve citroen:
Bewaar een halve citroen met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met huishoudfolie maximaal 4 dagen in de koelkast. Een schijf citroen is lekker in de thee, bij vis of in partjes bij peulvruchten.
Invriezen kan ook. Snijd het stuk citroen in plakken en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Spruitjes is deze maand (januari) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 605 kcal 605 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
0,3 gram 0,3 gram
Print dit recept
Deel dit recept