Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Klassieke Perzische salade (Salad-e Shirazi)

Klassieke Perzische salade (Salad-e Shirazi)

Neda Oliai maakte deze salade voor ons. Neda: "Deze frisse salade - die zich kenmerkt door de groenten die in kleine blokjes worden gesneden - past perfect bij stoofgerechten en gegrild vlees."

  • 2 personen
  • minder dan 15 minuten
  • voorgerecht
  • 210 kcal
  •  

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 tomaten
  • ½ kleine rode ui
  • 2 takjes munt
  • 5 takjes peterselie
  • 1 bosuitje
  • ½ chilipeper (optioneel)
  • 20 gram walnoten
  • 50 gram granaatappelpitten
  • 1 eetlepel goede olijfolie (extra vergine)
  • sap van ½ citroen
  • 1 theelepel sumak
  • 20 gram feta (10%)

Bereiding

  1. Was de komkommer, tomaten, kruiden en de bosui.
  2. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijst door deze met een theelepel eruit te schrapen.
  3. Doe hetzelfde met de tomaten.
  4. Snijd de komkommer, tomaten en ui in kleine blokje van ongeveer een halve centimeter en doe deze in een grote saladekom.
  5. Hak de munt, de peterselie en eventueel de chilipeper fijn.
  6. Snijd het bosuitje in dunne ringen.
  7. Hak de walnoten grof.
  8. Doe alles in de saladekom, voeg de granaatappelpitten toe en meng alles goed door elkaar.
  9. Meng de olijfolie met het citroensap en de sumak.
  10. Voeg de dressing toe aan de salade en meng het geheel weer goed. Voeg ten slotte de verkruimelde feta toe.

Extra informatie

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda: "Ik gebruik hier mijn moeders recept, die deze eenvoudige komkommer-tomaat-ui-salade aankleedt met allerlei andere heerlijkheden, zoals feta, walnoten, granaatappelpitten en (verse) kruiden. Gebruik (de helft van) een pepertje voor wat kick of laat het weg. Het zal zeker niet afdoen aan de smaak."  
Meer recepten van Neda vind je hier:
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Afghaanse aubergineschotel met yoghurt
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Kip met saffraan en citroen
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip
Spaanse tortilla op z'n Perzisch
Wortelsalade met granaatappeldressing
Linzensoep met tamarinde en zoete aardappelen

Ingrediënten over?

Bosui over? Bewaar ze in de koelkast. Ze zijn nog 1 week houdbaar. Gebruik ze voor deze frisse slawraps. 

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Komkommer is deze maand (maart) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 210 kcal
Vet 14 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram
Koolhydraten 11 gram
Waarvan suikers 8 gram
Vezels 5 gram
Eiwit 7 gram
Zout
0,2 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept