Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Kip in vijfkruidenmarinade, sperzieboontjes en gebakken rijst

Zoek een ander recept

Door de marineertijd trekken alle smaken goed in de kip.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder (mengsel van steranijs, sechuanpeper, venkel, kaneel en kruidnagel)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 2 kleine kipfilets
  • 120 gram zilvervliesrijst
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 ui
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 3 theelepels kerriepoeder

Bereiding

  1. Maak een marinade van de ketjap, het vijfkruidenpoeder, het uitgeperste teentje knoflook, 1 eetlepel olie en wat peper.
  2. Snijd de kipfilets in de lengte in tweeën.
  3. Bestrijk de stukken filet met het mengsel en laat dit in de koelkast afgedekt enkele uren intrekken.
  4. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  5. Maak de sperziebonen schoon.
  6. Pel de ui en snijd hem klein.
  7. Verwarm de margarine in een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak hierin de stukken kip in 10 minuten gaar en bruin.
  8. Kook de sperziebonen in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  9. Fruit de ui en de kerrie in de rest van de olie en bak de rijst mee.
  10. Serveer de kip en de sperziebonen bij de rijst.

Menusuggestie


Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van ketjap en margarine.

Ingrediënten over?

Kip:
Was keukengerei altijd af met heet water en zeep nadat het in aanraking is geweest met rauwe kip. Was je handen goed. Gebruik keukengerei (zoals snijplank, spatel, mes) dat is gebruikt voor rauwe kip, niet meer voor andere producten. Zorg dat klaargemaakt eten niet in contact komt met rauwe kip. Maak kip altijd door en door gaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (juni) een lage klimaatbelasting.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 580 kcal 580 kcal
Eiwit 35 gram 35 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 8 gram 8 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 9 gram 9 gram
Zout 0,5 gram 0,5 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.