Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Kip met honing en citroen

Zoek een ander recept

Bourgondisch genieten doe je zo.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1½ eetlepel vloeibare margarine
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel tijm
  • peper
  • 2 kippenbouten
  • 1 zak aardappelenpartjes (± 450 gram)
  • 500 gram gare rode bietjes
  • stukje ui
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels
  • azijn

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 190 °C.
  2. Boen de citroen goed schoon. Pers 1 helft uit en snijd de andere helft in parten.
  3. Smelt de margarine en pers het teentje knoflook er boven uit.
  4. Roer het citroensap, de honing, de tijm en wat peper door de margarine.
  5. Neem het vel van de kippenbouten en leg de bouten in een ovenvaste schaal.
  6. Schep de aardappelpartjes om de kip en schik de partjes citroen rond de kip.
  7. Druppel het honingmengsel over de kip en de aardappelen.
  8. Laat de kip in het midden van de hete oven in 50 minuten gaar worden.
  9. Draai de bouten eenmaal en schep de aardappelpartjes een keer om.
  10. Stroop het vel van de bietjes en snijd ze in dunne plakken, blokjes of reepjes.
  11. Snijd het stukje ui klein.
  12. Verwarm de bietjes met de ui, de laurierbladen, de kruidnagels en de azijn. Geef ze bij de kip en aardappelen.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Kip:
Was keukengerei altijd af met heet water en zeep nadat het in aanraking is geweest met rauwe kip. Was je handen goed. Gebruik keukengerei (zoals snijplank, spatel, mes) dat is gebruikt voor rauwe kip, niet meer voor andere producten. Maak kip altijd door en door gaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Rode biet is deze maand (juni) een seizoensproduct.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 605 kcal 605 kcal
Eiwit 45 gram 45 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,7 gram 0,7 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.