Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kip gevuld met kruidige rijst

Kip gevuld met kruidige rijst

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 30 gram zilvervliesrijst
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • mespunt piment
  • ½ theelepel kaneel
  • 3 eetlepels gedroogde cranberries zonder suiker
  • 1 kip (bijv. Kemper Landhoen, Volwaard, Label Rouge)
  • 1 eetlepel olie
  • 800 gram sperziebonen
  • 600 gram krieltjes

Bereiding

  1. Kook de rijst in water volgens de gebruiksaanwijzing net gaar.
  2. Warm de oven voor op 160 °C.
  3. Maak het sjalotje en de knoflook schoon en snijd het klein.
  4. Meng de sjalot en de knoflook door de rijst.
  5. Voeg wat peper, het piment, de kaneel en de cranberries toe.
  6. Bestrooi de kip met peper en vul de kip met het rijstmengsel.
  7. Wrijf de kip in met de olie en leg hem in een ovenvaste schaal. Bedek de borst met een stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie.
  8. Braad de kip 50 minuten.
  9. Neem het stuk aluminiumfolie weg en zet de oven op 200 °C.
  10. Laat de kip in nog 20 minuten verder gaar worden en bruin kleuren. Bedruip de kip eventueel een keer met het braadvocht.
  11. Neem de kip uit de oven, bedek hem met het stuk aluminiumfolie en laat de kip 15 minuten rusten.
  12. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  13. Was de krieltjes en kook ze in een bodempje water in ca. 6 minuten gaar.
  14. Snijd de kip in delen, geef er wat van de vulling, de sperziebonen en krieltjes bij.

Ingrediënten over?

Sjalot
Een sjalot heeft een fijnere smaak dan een ui. Bewaar sjalotjes buiten de koelkast op een donkere, droge plek.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (oktober) een lage klimaatbelasting.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 555 kcal 555 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Koolhydraten 45 gram 45 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 45 gram 45 gram
Zout
0,5 gram 0,5 gram
Print dit recept
Deel dit recept