Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Kikkererwtenburgers met couscous en broccoli

Zoek een ander recept

Probeer je eigen kookkunsten eens uit.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • stukje rode peper
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 220 gram)
  • 6 takjes koriander
  • citroensap
  • volkorenmeel
  • 120 gram volkoren couscous
  • 500 gram broccoli
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding

  1. Pel de ui en snijd hem klein.
  2. Snijd het stukje peper heel fijn.
  3. Fruit de ui  met de peper,  het karwijzaad, de gemalen komijn en het uitgeperste teentje knoflook in de olie. 
  4. Laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze af en prak ze met een vork enigszins fijn.
  5. Voeg de helft van het uimengsel, wat kleingesneden koriander en wat citroensap toe.
  6. Vorm er 4 burgers van en wentel ze door het volkorenmeel. Laat de burgers afgedekt in de koelkast 20 minuten opstijven.
  7. Meng de rest van het uimengsel door de couscous.
  8. Breng 250 ml water aan de kook. Schenk dit over de couscous. Roer met een vork los en laat het afgedekt 10 minuten wellen.
  9. Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in roosjes. Schil de stelen en snijd ze in stukjes.
  10. Kook de broccoli in 5 minuten net gaar. 
  11. Bak de kikkererwtenburgers in de hete margarine heet en bruin.
  12. Geef er de couscous en de broccoli bij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Broccoli heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 560 kcal 560 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 3 gram 3 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Zout 0,6 gram 0,6 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.