Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kikkererwtenburger met munt, wortelsalade en couscous

Kikkererwtenburger met munt, wortelsalade en couscous

Een zelfgemaakte burger smaakt het lekkerst.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 1 klein blik kikkererwten (uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • 50 gram hüttenkäse
  • 8 blaadjes munt
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • chilipoeder
  • 2 tomaten
  • 2 gegrilde paprika's (koeling, zonder zout)
  • azijn
  • 120 gram volkoren couscous
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 1 sinaasappel
  • 400 gram (winter)wortel
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding

  1. Spoel de kikkererwten onder de kraan en laat ze uitlekken.
  2. Prak de kikkererwten met de hüttenkäse grof.
  3. Was de munt en knip de blaadjes klein.
  4. Maak de kikkererwtenmassa op smaak met wat van de munt, wat geraspte citroenschil en wat chilipoeder.
  5. Vorm er 4 platte burgers van en laat ze in de koelkast afgedekt een half uur opstijven.
  6. Maak de tomaten schoon en snijd ze in stukken.
  7. Pureer de tomaten met de paprika’s en een paar lepels water met een staafmixer of in de keukenmachine fijn. Maak de saus op smaak met royaal munt en een beetje azijn.
  8. Doe de couscous met wat geraspte citroenschil en chilipoeder in een kom. 
  9. Breng 250 ml water aan de kook en los hierin het stukje bouillontablet op. 
  10. Schenk de bouillon over de couscous en roer dit met een vork er door. Laat de couscous afgedekt 10 minuten wellen.
  11. Schil de sinaasappel dik, snijd het vruchtvlees in blokjes en vang het sap op.
  12. Schrap de wortels met een dunschiller en was ze. Rasp de wortelen grof en meng de blokjes sinaasappel met het sinaasappelsap erdoor.
  13. Bak de kikkererwtenburgers in de hete margarine in 8 minuten heet en bruin.
  14. Geef de saus, de wortelsalade en de couscous bij de burgers.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon en margarine.

Ingrediënten over?

Hüttenkäse:
Bewaar de hüttenkäse in een gesloten bakje in de koelkast nog maximaal 4 dagen. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Gebruik hüttenkäse in dit zomerse nagerecht.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Ronde tomaat heeft deze maand (december) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 605 kcal 605 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 85 gram 85 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
1 gram 1 gram
Print dit recept
Deel dit recept