Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Hamburger met groente en yoghurtdip

Hamburger met groente en yoghurtdip

De yoghurtdip met komkommer maakt je broodje helemaal af!

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • ½ komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosuitje
  • 75 ml halfvolle yoghurt
  • peper
  • 50 gram (veld)sla
  • 1 winterwortel
  • 1 paprika
  • 1 (oude) bruine of volkoren boterham
  • stukje ui
  • 200 gram rundergehakt
  • 4 volkorenbroodjes

Bereiding

  1. Was de komkommer en rasp de helft ervan boven een kom. Pers er 1 teentje knoflook boven uit.
  2. Maak het bosuitje schoon en snijd het klein. Meng dit met de yoghurt door de geraspte komkommer en maak de saus op smaak met een beetje peper.
  3. Was eventueel de sla en laat het goed uitlekken.
  4. Maak de wortel en de paprika schoon. Snijd de wortel, de paprika en de rest van de komkommer in blokjes of reepjes. Schep dit op de sla.
  5. Scheur de boterham in stukken en week het in 2 lepels water.
  6. Rasp het stukje ui en pers het overgebleven teentje knoflook erboven uit.
  7. Meng dit met het geweekte brood en wat peper door het gehakt. Vorm er 4 burgers van.
  8. Verwarm een (gril)pan of een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak de burgers in ca. 6 minuten gaar en bruin.
  9. Snijd de broodjes open en leg er de hamburger tussen. Geef de yoghurtdip en de salade erbij.

Ingrediënten over?

Yoghurt:
Zet yoghurt na gebruik altijd snel terug in de koelkast. Gebruik een schone lepel om wat uit de beker te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels.
Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de Tenminste Houdbaar Tot-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Gebruik een restje yoghurt voor deze lekkere toast met makreel.

Komkommer: 
Bewaar een stuk komkommer in plasticfolie in de koelkast. Gebruik de rest van de komkommer op brood of als salade  bij het Chinees varkenshaasje

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Winterpeen is deze maand (oktober) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 540 kcal 540 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
1,6 gram 1,6 gram
Print dit recept
Deel dit recept