Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Griekse bulgursalade met noten en groentespiesen

Zoek een ander recept

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 (rode) uien
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper
  • 1 venkel
  • 1 courgette
  • 1 radicchio
  • 1 eetlepel tomatenpuree, zonder zout
  • 2 eetlepels olie
  • 150 gram bulgur
  • 4 takjes munt
  • ½ citroen
  • 50 gram hazelnoten
  • 75 gram granaatappelpitjes

Materialen

satéprikkers of pennen

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd 1 ui, de knoflook en de halve peper klein.
  3. Fruit de ui en knoflook met de tomatenpuree in 1 eetlepel olie zacht.
  4. Voeg de peper en de bulgur toe en bak kort mee. Giet er 300 ml water bij  en breng dit aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de bulgur afgedekt 10 minuten wellen. Giet eventueel overtollig vocht af. Laat de bulgur afkoelen.
  5. Was de munt en knip het klein.
  6. Was de halve citroen en rasp wat van de schil.
  7. Maak de bulgur op smaak de munt, geraspte citroenschil en wat citroensap.
  8. Laat van de venkel en de andere ui de wortelaanzet zitten, dan valt de groente niet uit elkaar. Snijd de venkel in 8 en de ui in 4 parten.
  9. Halveer de courgette in de lengte en snijd de helften in dikke plakken.
  10. Snijd de radicchio in 4 stukken.
  11. Rijg de groente aan satéprikkers of pennen en bestrijk ze met wat olie.
  12. Rooster de groentespiesen in 10 minuten in een grillpan gaar en lichtbruin. Draai de spiesen regelmatig.
  13. Hak de hazelnoten grof.
  14. Schep de granaatappelpitjes door de bulgur, strooi de hazelnoten erover en leg de groentespiesen erop.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree: 

Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden. 

Verpak een stukje peper in plastic folie en bewaar het nog 2 – 3 dagen. Lekker in een soep of door een koolsalade.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Venkelknol is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 640 kcal 640 kcal
Eiwit 15 gram 15 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 20 gram 20 gram
Zout 0,4 gram 0,4 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.