Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Glutenvrij zuurdesembrood

  • 12 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 500 gram gemengde glutenvrij meel (bijv. boekweitmeel, maismeel en rijstemeel)
  • water
  • 150 gram zuurdesem
  • 10 gram zout
  • 2 eetlepels olie

Bereiding

  1. Meng 400 gram glutenvrij meel met 250 ml lauw water en het zuurdesem.
  2. Kneed dit door elkaar en laat het 4 uur rijzen op ca. 20° C.
  3. Neem 150 gram van dit deeg af en bewaar het in een gesloten pot in de koelkast. Dit zuurdesemdeeg kan weer gebruikt worden voor een volgend zuurdesembrood.
  4. Bestrijk de bakvorm met olie.
  5. Voeg bij het overgebleven deeg de rest van het meel, ca. 1 dl lauw water, het zout en de rest van de olie.
  6. Kneed dit goed door en doe het deeg in de bakvorm.
  7. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats 2-4 uur rijzen.
  8. Warm de oven voor op 220° C.
  9. Bak het brood in het midden van de oven 20 minuten. Temper de oven tot 175° C en bak het brood in nog 45 minuten gaar.
  10. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
  11. Snijd het brood in sneetjes. Verpak het eventueel in porties in diepvrieszakjes en vries dit in.

Extra informatie

* Voor brood van glutenvrije meelsoorten kan het beste een cakevorm worden gebruikt. Een donkere broodbakvorm geeft bij glutenvrij brood een zeer droge korst.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 170 kcal 170 kcal
Eiwit 5 gram 5 gram
Koolhydraten 30 gram 30 gram
Waarvan suikers 1 gram 1 gram
Vet 3 gram 3 gram
Waarvan verzadigd vet 0 gram 0 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout
0,8 gram 0,8 gram
Print dit recept
Deel dit recept