Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Geserveerd met pinda's
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Gestoomde kip met broccoli en macaroni

Zoek een ander recept

Met stomen behoud je lekker veel voedingsstoffen én smaak.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • stukje prei
  • 2 tomaten
  • 200 gram kipfilet
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 150 gram volkoren macaroni
  • 500 gram broccoli
  • 1 eetlepel volkorenmeel
  • 2 eetlepels halfvolle melk
  • ½ eetlepel tomatenpuree zonder zout
  • 3 takjes selderij

Bereiding

  1. Maak de prei schoon en snijd de groente in smalle ringen.
  2. Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Leg de groente in een stoommandje of zeef.
  4. Snijd de kip in repen en wrijf ze in met de ketjap. Schik de kip op de groente.
  5. Breng in een pan 200 ml water aan de kook en plaats het stoommandje of de zeef erop. Stoom de kip in 25 minuten gaar.
  6. Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  7. Maak de broccoli schoon. Verdeel de groente in roosjes. Schil de dikke steel en snijd de stelen in stukjes.
  8. Kook de broccoli in weinig water in ca. 4 minuten gaar.
  9. Meng het meel met de melk en de tomatenpuree.
  10. Voeg dit al roerend bij het stoomvocht en breng de saus aan de kook. Laat de saus nog een minuut doorkoken.
  11. Maak de saus op smaak met kleingesneden selderij en peper. Geef de saus bij de kip, groente en macaroni.

Ingrediënten over?

Tomatenpuree:
Bewaar een restje tomatenpuree in een schaaltje afgedekt in de koelkast maximaal 3 dagen. Vries de tomatenpuree eventueel in porties in plasticfolie in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Gebruik de rest van de prei bijvoorbeeld in koolraap met gember.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Broccoli heeft deze maand (oktober) een lage klimaatbelasting.
Kip Bij kip kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 545 kcal 545 kcal
Eiwit 50 gram 50 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 7 gram 7 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,6 gram 0,6 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.