Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gestoofde venkel

Venkel heeft een anijsachtige smaak en gaat goed samen met aardappelen en varkensvleesreepjes.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 6 aardappelen
  • 2 grote venkelknollen
  • 5 zwarte peperkorrels
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 sjalotjes
  • 150 gram varkensvleesreepjes
  • peper

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Maak de venkel schoon. Verwijder lelijke buitenste bladeren, snijd een stukje van de onderkant en verwijder de stelen. Bewaar het fijne groen. Snijd de knollen in de lengte een keer door.
  3. Kneus de peperkorrels.
  4. Bak de gekneusde peperkorrels in 1 eetlepel margarine zacht.
  5. Voeg 150 ml water met het citroensap en de venkel toe en stoof de groente in ca. 10 minuten gaar.
  6. Pel de sjalotjes en snijd ze klein.
  7. Bestrooi de vleesreepjes met peper. Bak het vlees in de rest van de margarine in ca. 8 minuten bruin en gaar. Bak de laatste minuut de sjalot mee.
  8. Voeg een paar lepels water toe en breng dit  aan de kook.
  9. Knip het bewaarde venkelgroen klein en strooi het over de venkel. Geef het vlees en de aardappelen erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.
Bewaar sjalotjes buiten de koelkast op een donkere, droge plek.  Gebruik de rest in deze lekkere aardappel-sjalottenpuree.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Venkelknol heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 460 kcal 460 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Waarvan suikers 7 gram 7 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout
0,6 gram 0,6 gram
Print dit recept
Deel dit recept