Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Geroerbakte wortelen met peultjes

Geroerbakte wortelen met peultjes

Peultjes en worteltjes zijn een heerlijke combinatie. Door ze te roerbakken en kort te stoven, behouden ze een bite.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 1 volkoren boterham
  • 1 kleine ui
  • 150 gram mager rundergehakt
  • peper, nootmuskaat
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 400 gram wortelen
  • 100 gram peultjes
  • 1 bosui
  • stukje citroenschil
  • 100 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Week het brood in een beetje water.
  3. Pel de ui en snijd hem klein. 
  4. Maak het gehakt aan met het uitgeknepen brood, de ui en peper. Vorm er kleine gehaktballetjes van.
  5. Bak de gehaktballetjes in 2 eetlepels margarine bruin en gaar. 
  6. Maak de wortels schoon en snijd ze in schuine plakken van 1 cm.
  7. Maak de peultjes schoon.
  8. Snijd het bosuitje in ringen.
  9. Snijd een stukje citroenschil fijn.
  10. Verwarm de rest van de margarine in een wok of braadpan en roerbak hierin de wortels enkele minuten.
  11. Voeg de peultjes, de bosui, de citroenschil en wat water toe en stoof de groente in ca. 7 minuten gaar.
  12. Breng de melk aan de kook.
  13. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  14. Maak de groente op smaak met wat peper en geef de gehaktballetjes en de aardappelpuree erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Citroen:
Alleen er wat van de schil afgeraspt? De hele citroen is buiten de koelkast nog maximaal 2 weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Peultjes is deze maand (september) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 610 kcal 610 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,7 gram 0,7 gram
Print dit recept
Deel dit recept