Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Gemarineerde tempé met spitskool

Zoek een ander recept

Een verrukkelijk vegetarisch recept om lekker mee af te wisselen.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • stukje gemberwortel (grootte van 1 duim)
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel (rijst)azijn
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram tempé
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 1 kleine spitskool
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel olie

Bereiding

  1. Schil het stukje gember en rasp het fijn.
  2. Was de rode peper. Snijd daarvan ¼ met de zaadjes heel fijn. Verwijder van de rest van de peper de zaadlijsten en pitjes en snijd de peper in reepjes.
  3. Meng de fijngesneden peper met de gember, de azijn en de ketjap en pers het teentje knoflook er boven uit.
  4. Snijd de tempé in blokjes en schep de marinade er door. Laat de tempé afgedekt in de koelkast 1 uur marineren.
  5. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  6. Maak de spitskool schoon en snijd hem in repen.
  7. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
  8. Bak de tempé in de hete olie bruin.
  9. Roerbak de spitskool en de reepjes rode peper kort mee. Voeg de marinade en wat water toe en stoof de groente in 5 minuten gaar.
  10. Strooi het sesamzaad er over. Geef de rijst erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van ketjap.

Ingrediënten over?

Tempé:
Bewaar een stuk tempé afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast. Vries eventueel tempé in. Het is dan nog 3 maanden houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Spitskool is deze maand (september) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 580 kcal 580 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 75 gram 75 gram
Waarvan suikers 20 gram 20 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Zout 0,9 gram 0,9 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.