Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gekaramelliseerde tomaatjes met witte bonenpuree en paddenstoelen

Gekaramelliseerde tomaatjes met witte bonenpuree en paddenstoelen

Aan een goede maaltijd hoeft geen vlees of vis te pas te komen. Dat bewijst dit gerecht wel.

  • 2 personen
  • minder dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 490 kcal
  •  

Ingrediënten

  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons of oesterzwammen
  • 400 gram trostomaat
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram witte bonen (uitlekgewicht, blik)
  • tijm
  • peper
  • citroensap
  • 3 theelepels poedersuiker

Bereiding

  1. Pel de sjalotten en de knoflook en snijd het klein.
  2. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in vieren of repen.
  3. Was de tomaatjes en halveer ze horizontaal.
  4. Rooster de pijnboompitten en het sesamzaad in een droge koekenpan en zet dit apart.
  5. Fruit de knoflook en de helft van de sjalot in de helft van de olie zacht.
  6. Spoel de witte bonen af en laat ze uitlekken.
  7. Pureer de witte bonen met de gefruite sjalot en knoflook met een staafmixer of in de keukenmachine.
  8. Doe de bonenpuree met een paar lepels water en wat tijm in een pannetje en verwarm het zacht. Maak de puree op smaak met peper en wat citroensap.
  9. Verwarm de grill boven in de oven.
  10. Plaats de tomaat met de snijkant naar boven in een ovenvaste schaal. Strooi de poedersuiker erover. Laat de tomaat onder de hete grill in 2-3 minuten karamelliseren.
  11. Bak de rest van de sjalotten en de paddenstoelen in de rest van de olie op hoog vuur. Breng dit op smaak met wat peper en tijm.
  12. Verdeel de bonenpuree en schep de tomaatjes erop. Leg de paddenstoelen ernaast. Strooi de pijnboompitten en het sesamzaad erover.

Ingrediënten over?

Beetje citroensap nodig? Snijd de citroen niet door, maar prik er een gaatje in en knijp er wat sap uit. Gebruik eventueel citroensap uit een flesje. Een flesje citroensap is in de koelkast afgesloten weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Tomaat (tros, vlees..) heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van melk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 490 kcal
Vet 28 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 31 gram
Waarvan suikers 9 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 20 gram
Zout
0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept