Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Gehaktschotel

Zoek een ander recept

De oven doet het werk, zo kun jij je bijvoorbeeld richten op de sperzieboontjes en aardappelpuree.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 bosuitjes
  • 1 tomaat
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 1 teentje knoflook
  • peper, nootmuskaat
  • ca. 150 ml halfvolle melk
  • 1 volkorenbeschuit
  • 500 gram aardappelen
  • 400 gram sperziebonen

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 180 °C.
  2. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
  3. Was de tomaat en pureer hem in de keukenmachine of met een staafmixer.
  4. Maak het gehakt aan met de bosuitjes, de uitgeperste knoflook, de gepureerde tomaat, peper, een paar lepels  melk en de fijngemaakte beschuit.
  5. Druk het gehakt in een kleine ovenvaste schaal.
  6. Laat het gehakt in de hete oven in ca. 30 minuten gaar en bruin worden.
  7. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
  8. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in weinig water in ca. 10 minuten gaar.
  9. Breng de rest van de melk aan de kook.
  10. Maak van de gare aardappelen met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  11. Geef de aardappelpuree en de sperziebonen bij de gehaktschotel.

Ingrediënten over?

Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast. Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (mei) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 640 kcal 640 kcal
Eiwit 40 gram 40 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,7 gram 0,7 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.