Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gegrilde witlof

Gegrilde witlof

Je geeft de witlof net wat extra’s door de sinaasappeldressing.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 1 sinaasappel
  • peper, nootmuskaat
  • 3-4 struikjes witlof
  • 1 eetlepel olie
  • 100 ml halfvolle melk
  • 150 gram gestoomde makreel

Materialen

grillpan

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in 20-25 minuten gaar.
  2. Warm de grillpan tot matig heet.
  3. Boen de sinaasappel schoon en rasp wat van de schil. Pers de sinaasappel uit.
  4. Klop de geraspte sinaasappelschil en wat peper door het sinaasappelsap.
  5. Maak het witlof schoon en snijd de struikjes in de lengte in vieren.
  6. Bestrijk de parten dun met olie.
  7. Grill het witlof in 4-6 minuten gaar.
  8. Sprenkel de sinaasappeldressing erover. Eet de groente warm of op kamertemperatuur.
  9. Breng de melk aan de kook.
  10. Verwijder de graten uit de makreel en snijd de makreel in stukjes.
  11. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
  12. Leg er de stukjes makreel op en geef de witlof erbij.

Ingrediënten over?

Sinaasappels:
Sinaasappels zijn op kamertemperatuur 10 tot 21 dagen te bewaren. Bewaar ze niet in de koelkast. Sinaasappels rijpen sneller als ze naast een banaan liggen.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Witlof is deze maand (december) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat makreel. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies makreel met MSC. Makreel uit Middelandse zee is af te raden.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 565 kcal 565 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 7 gram 7 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,6 gram 0,6 gram
Print dit recept
Deel dit recept