Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Franse sperziebonensalade met vis

Franse sperziebonensalade met vis

De ansjovis en olijven geven de sperziebonen lekker veel smaak.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 520 kcal

Ingrediënten

  • 400 gram sperziebonen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 ansjovisfilets (blik)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1-2 eetlepels azijn
  • 4 zwarte olijven
  • 500 gram aardappelen
  • 2 stukjes kabeljauwfilet
  • peper, nootmuskaat
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 100 ml halfvolle melk

Bereiding

  1. Maak de sperziebonen schoon en breek ze eenmaal.
  2. Pel de knoflook en snijd het teentje klein.
  3. Snijd de ansjovis in stukjes.
  4. Kook de sperziebonen in weinig water in 10 minuten beetgaar.
  5. Fruit de knoflook zacht in de olie. Warm de stukjes ansjovis mee en voeg azijn toe.
  6. Meng dit door de nog warme sperziebonen.
  7. Snijd de olijven in plakjes en meng ze door de groente. Laat de salade afkoelen en geef op kamertemperatuur.
  8. Schil de aardappelen en kook ze in weinig water gaar.
  9. Dep de vis droog en bestrooi de vis met peper. 
  10. Verwarm de margarine en bak hierin de vis voorzichtig aan een kant bruin. Stoof de vis in 6-8 minuten gaar. 
  11. Breng de melk aan de kook.
  12. Stamp de aardappelen fijn en maak er met de hete melk een puree van. Maak de aardappelpuree op smaak met peper en nootmuskaat.
  13. Geef de aardappelpuree bij de sperziebonensalade en de vis.

Allergie-informatie

Lees het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Ansjovis:
Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af. Ze zijn dan in de koelkast nog 2 dagen houdbaar.
Gebruik ansjovisjes als smaakmaker in dit groentegerecht.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 520 kcal
Vet 19 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 48 gram
Waarvan suikers 5 gram
Vezels 10 gram
Eiwit 34 gram
Zout
1,1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept