Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Erwtensoep

Tijd voor een heerlijk zelfgemaakte erwtensoep.

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • ½ bouillontablet met minder zout
  • 500 gram spliterwten
  • 3 schouderkarbonades of een hamschijf
  • 1 laurierblad
  • 1 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 zakje selderij

Bereiding

  1. Breng in een grote soeppan 1500 ml water met het bouillontablet, de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
  3. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
  4. Maak de groente schoon.
  5. Snijd de knolselderij en de winterwortel in kleine blokjes.
  6. Snijd de preien in ringen.
  7. Neem het vlees uit de pan. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
  8. Verwijder het laurierblad.
  9. Doe het vlees met de knolselderij, de wortel en de prei terug in de pan.
  10. Kook de soep nog 20 - 30 minuten op heel laag vuur tot de groente gaar is.
  11. Roer de soep goed door tot een gebonden geheel ontstaat.
  12. Knip de selderij klein. Roer de selderij door de soep.
  13. Verdun de soep eventueel met wat water als het te dik is.

Ingrediënten over?

Winterwortels
Winterwortels zijn buiten de koelkast 1 tot 2 weken houdbaar.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Knolselderij is deze maand (januari) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 660 kcal 660 kcal
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 85 gram 85 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 45 gram 45 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram
Print dit recept
Deel dit recept