Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Erwtensoep

Erwtensoep

Tijd voor een heerlijk zelfgemaakte erwtensoep.
Spliterwten zijn peulvruchten en daarom een goede vleesvervanger. Dus maak je deze soep liever vegetarisch? Laat dan het vlees gewoon weg.
  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 675 kcal
  • Informatie

Ingrediënten

  • 750 ml water
  • ¼ bouillontablet met minder zout
  • 250 gram spliterwten
  • 150 gram schouderkarbonade of hamschijf
  • 1 laurierblad
  • 175 gram knolselderij
  • 150 gram winterwortel
  • 1 prei
  • 5 gram verse selderij
  • peper

Bereiding

  1. Breng in een grote soeppan het water met het bouillontablet, de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook.
  2. Kook de soep heel zacht 45 minuten of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
  3. Schep af en toe met een schuimspaan of lepel het schuim van de soep en roer over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
  4. Maak de groente schoon.
  5. Snijd de knolselderij en de winterwortel in kleine blokjes.
  6. Snijd de prei in ringen.
  7. Neem het vlees uit de pan. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
  8. Verwijder het laurierblad.
  9. Doe het vlees met de knolselderij, de wortel en de prei terug in de pan.
  10. Kook de soep nog 20-30 minuten heel zacht tot de groente gaar is.
  11. Roer de soep goed door tot een gebonden geheel ontstaat.
  12. Was de selderij en snijd het klein. 
  13. Roer de selderij door de soep. Strooi er wat peper over.
  14. Verdun de soep eventueel met wat water als deze te dik is.

Variaties

Van deze soep kan je ook een dubbele hoeveelheid koken. Laat de soep afkoelen en 's nachts in de koelkast staan. De volgende dag heet deze soep 'snert' en smaakt dan nóg lekkerder. Ook dan geldt: verdun de soep met wat water als het te dik is.

Allergie-informatie

We kunnen niet garanderen dat de ingrediënten die je gebruikt vrij zijn van allergenen. Kijk daarom altijd op het etiket of raadpleeg onze Kies Ik Gezond?-app.

Ingrediënten over?

Knolselderij:
Bewaar in een afgesloten bak of dek het snijvlak af met vershoudsfolie. Bewaar knolselderij in de koelkast nog maximaal 4 dagen. Maak van de rest van de knolselderij deze lekkere winterse stamppot.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Knolselderij is deze maand (oktober) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei
  • Vrij van koemelk (inclusief lactose)

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 675 kcal
Vet 13 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram
Koolhydraten 88 gram
Waarvan suikers 12 gram
Vezels 15 gram
Eiwit 45 gram
Zout
0,5 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de Slim Koken-app.

Print dit recept
Deel dit recept