Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Erwtensoep (Snert)

Erwtensoep (Snert)

Tijd voor een heerlijk zelfgemaakte erwtensoep.
Spliterwten zijn peulvruchten en daarom een goede vleesvervanger. Dus maak je deze soep liever vegetarisch? Laat dan het vlees gewoon weg.

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 bouillontablet met minder zout
  • 500 gram spliterwten
  • 3 schouderkarbonades of een hamschijf
  • 1 laurierblad
  • ½ knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 zakje selderij
  • zwarte peper

Bereiding

  1. Breng in een grote soeppan 1500 ml water met het bouillontablet, de spliterwten, het vlees en het laurierblad aan de kook.
  2. Draai het vuur laag en kook de soep ca. 45 minuten, of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen.
  3. Schep af en toe met een schuimspaan het schuim van de soep en roer met een spatel over de bodem van de pan om eventueel aanbranden te voorkomen.
  4. Maak de groente schoon.
  5. Snijd de knolselderij en de winterwortel in kleine blokjes.
  6. Snijd de preien in ringen.
  7. Neem het vlees uit de pan. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes.
  8. Verwijder het laurierblad.
  9. Doe het vlees met de knolselderij, de wortel en de prei terug in de pan.
  10. Kook de soep nog 20 - 30 minuten op heel laag vuur tot de groente gaar is.
  11. Roer de soep goed door tot een gebonden geheel ontstaat.
  12. Was de selderij en knip het klein. 
  13. Roer de selderij door de soep. Strooi er wat peper over.
  14. Verdun de soep eventueel met wat water als het te dik is.
  15. Laat je de soep een nacht staan? De volgende dag heet het snert. Het smaakt dan nóg lekkerder. Ook dan geldt: verdun de soep met wat water als het te dik is.

Extra informatie

Allergie info:
Lees het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Knolselderij
Dek het snijvlak af met plasticfolie. Bewaar het stuk in de koelkast nog maximaal 4 dagen. Maak van de rest van de knolselderij deze lekkere winterse stamppot.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Knolselderij is deze maand (november) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 660 kcal 660 kcal
Vet 10 gram 10 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 85 gram 85 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 45 gram 45 gram
Zout
0,5 gram 0,5 gram
Print dit recept
Deel dit recept