Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Alles over afvallen
Afvallen zonder dieet is de beste manier... Bestel nu € 9,95
Ga naar

Drie bonenchili

Zoek een ander recept

Aanmelden Menu van de Week

Een heerlijk rijk gekruid vegetarisch gerecht.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 zoete aardappel
  • 1 klein blik zwarte bonen (uitlekgewicht ca. 200 gram)
  • 1 blik kidneybonen (uitlekgewicht ca. 250 gram)
  • 1 blik cannellini bonen of witte bonen (uitlekgewicht ca. 220 gram)
  • 1 blik tomatenblokjes zonder zout
  • 1 limoen
  • 50 ml halfvolle yoghurt

Bereiding

  1. Pel de ui en de knoflook en snijd het klein.
  2. Maak de peper schoon, verwijder zaadlijst en pitjes en snijd de peper in reepjes.
  3. Verwarm de olie in een braadpan en fruit hierin de ui, de knoflook, de peper en de specerijen.
  4. Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes.
  5. Spoel alle bonen af en laat ze uitlekken.
  6. Doe de blokjes aardappel, alle bonen en de tomatenblokjes in de pan en stoof het gerecht met een deksel op de pan 20 minuten.
  7. Was de limoen en rasp wat van de schil. Snijd de limoen in parten.
  8. Roer wat limoenschil en peper door de yoghurt.
  9. Schep aan tafel een lepel yoghurt op de chili en geef er een partje limoen bij.

Ingrediënten over?

Yoghurt:
Gooi yoghurt niet direct weg na het verlopen van de THT-datum. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
Rasp een halve komkommer en pers een teentje knoflook uit. Roer er yoghurt door voor een snelle tzatziki. Eet de tzatziki als saus bij een warme maaltijd of met brood.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.
Duurzaam eten Zoete aardappel heeft deze maand (juli) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 665 kcal 665 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 85 gram 85 gram
Waarvan suikers 30 gram 30 gram
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 30 gram 30 gram
Zout 1,7 gram 1,7 gram
Nieuw: Receptenapp van het Voedingscentrum
De nieuwe ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.