Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Geserveerd met pinda's
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Courgette met ansjovis en ui

Zoek een ander recept

Je geeft de courgette wat extra pit door ansjovis toe te voegen.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 6 aardappelen
  • 3 ansjovisfiletjes (blikje)
  • 1 ui
  • 2 courgettes
  • 2 dunne varkensfiletlapjes
  • peper
  • 1 eetlepel olie
  • tijm
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Snijd de ansovisfiletjes in stukjes.
  3. Maak de ui en de courgettes schoon.
  4. Snijd de ui in halve ringen. Halveer de courgettes in de lengte en snijd de helften in plakjes.
  5. Bestrooi de filetlapjes met peper. Bak het vlees in de hete margarine in 10 minuten gaar en bruin.
  6. Verwarm de olie en laat hierin de ansjovis smelten.
  7. Fruit de uienringen zacht mee.
  8. Voeg de courgette toe en smoor de groente in 5 minuten gaar.
  9. Neem het vlees uit de pan en giet 60 ml water in de pan. Roer het aanbaksel los en breng de jus aan de kook.
  10. Maak de groente op smaak met tijm en geef het vlees en de aardappelen met de jus erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Ansjovis:
Ansjovisfilets worden voor het inblikken ingelegd in zout. Bewaar de ansjovis niet in het blikje, maar doe ze over in een schaaltje en dek ze af. Ze zijn dan in de koelkast nog 2 dagen houdbaar.
Gebruik een kleingesneden ansjovisje als smaakmaker in de soep of door een salade. Voeg dan geen extra zout toe.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Courgette heeft deze maand (oktober) een lage klimaatbelasting.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 465 kcal 465 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 45 gram 45 gram
Waarvan suikers 6 gram 6 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 7 gram 7 gram
Zout 1,3 gram 1,3 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.