Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Citroenrijst

Citroenrijst

Geef je rijst een verfrissende smaak met citroensap.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 150 gram zilvervliesrijst
  • ¼ (groente)bouillontablet met minder zout
  • 400 gram sperziebonen
  • 2 mootjes zalmfilet
  • peper
  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • ½ citroen
  • mespunt tijm

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing in water met het stukje bouillontablet gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een bodempje water in 10 minuten gaar.
  3. Bestrooi de zalm met peper. Bak de vis in 2 eetlepels margarine in ca. 8 minuten gaar.
  4. Pel de sjalot en de knoflook en snijd het klein. 
  5. Boen de citroen schoon en rasp wat van de schil af. Pers de citroen uit.
  6. Fruit de sjalot en de knoflook in de rest van de margarine glazig.
  7. Bak de gare rijst even mee.
  8. Maak de rijst op smaak met geraspte citroenschil, wat citroensap en wat tijm. Geef de zalm en de sperziebonen erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon en margarine.

Ingrediënten over?

Halve citroen:
Bewaar een halve citroen met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met plastic folie maximaal 4 dagen in de koelkast. Een schijf citroen is lekker in de thee, bij vis of in partjes bij peulvruchten.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon is deze maand (augustus) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat zalm. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies bij voorkeur wilde zalm met MSC.
buiten Schijf van Vijf De hoeveelheid (groente)bouillontablet met minder zout is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 665 kcal 665 kcal
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 4 gram 4 gram
Vezels 9 gram 9 gram
Eiwit 35 gram 35 gram
Zout
0,2 gram 0,2 gram
Print dit recept
Deel dit recept