Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Caponata

Caponata is een groentegerecht afkomstig van Sicilië.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 gele paprika
  • 1 ui
  • 3 tomaten
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 5 olijven zonder pit
  • 1 theelepel kappertjes
  • ca. 1 eetlepel (rode wijn)azijn
  • 2 stukjes kabeljauwfilet
  • peper
  • stuk volkorenbrood of 4 boterhammen

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Halveer de aubergine in de lengte en snijd de helften in dunne plakken.
  3. Snijd de paprika in blokjes, de ui in snippers, de tomaten in parten en de bleekselderij in boogjes.
  4. Verwarm 2 eetlepels olijfolie en bak hierin de aubergine zacht.
  5. Fruit de ui en de bleekselderij 5 minuten mee.
  6. Was de rozijnen.
  7. Voeg de paprika, de tomaten en de rozijnen toe en smoor het geheel in 5 minuten verder zacht.
  8. Snijd de olijven in plakjes.
  9. Spoel eventueel de kappertjes af met koud water.
  10. Meng de olijven en de kappertjes door de groente en laat dit nog even pruttelen.
  11. Maak het gerecht op smaak met azijn en laat het afkoelen.
  12. Bestrooi de vis met peper. Bak de vis in de rest van de olie in 8 minuten gaar.
  13. Serveer de vis en het brood bij de caponata.

Ingrediënten over?

Aubergine:
Bewaar aubergines op kamertemperatuur, bijvoorbeeld de voorraadkast. Ze blijven in de originele verpakking of in plastic 5-7 dagen goed.

Bleekselderij:
Bewaar de rest van een struik bleekselderij verpakt in plastic nog maximaal 7 dagen in de koelkast. Maak van de rest van de bleekselderij deze frisse salade met sinaasappel.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (maart) een lage klimaatbelasting.
Viswijzer Dit recept bevat kabeljauw. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies kabeljauw met MSC (Barentszzee). De rest is tweede keus of te vermijden.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 590 kcal 590 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Koolhydraten 55 gram 55 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 40 gram 40 gram
Zout
1,8 gram 1,8 gram
Print dit recept
Deel dit recept