Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Broodjes glutenvrij

Zelfgebakken brood is het allerlekkerst. Deze broodjes zijn glutenvrij.

  • 6 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 2 theelepels (7 gram) gemalen vlozaad
  • ± 400 ml water
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 500 gram glutenvrij meel
  • 1½ theelepel zout
  • 2 eetlepels vloeibare margarine

Bereiding

  1. Doe het vlozaad in een schaaltje en voeg 1 dl koud water toe.
  2. Roer goed en laat het enkele minuten wellen.
  3. Verwarm de rest van het water tot lauwwarm.
  4. Meng het meel met de suiker en het eventuele zout in een kom en voeg de gist en de margarine toe.
  5. Voeg het mengsel met het vlozaad en een deel van het warme water toe. Kneed in een keukenmachine met kneedhaken of kneed met de hand 5 minuten tot een soepel deeg is ontstaan.
  6. Voeg eventueel nog wat water toe.
  7. Verdeel het deeg met een natte spatel in 10 stukken.
  8. Vorm er met natte handen bolletjes van en leg ze op het bakblik.
  9. Plaats een vuurvast schaaltje met heet water op de bodem van de oven en warm de oven voor op 50° C.
  10. Schuif de bakplaat met de broodjes in het midden van de lauwe oven.
  11. Sluit de oven en draai de oven uit. Laat de broodjes 30 minuten rijzen.
  12. Neem het bakblik uit de oven.
  13. Zet de broodjes zo mogelijk op een warme plaats.
  14. Warm de oven voor op 225° C.
  15. Bak de broodjes in 20-25 minuten lichtbruin.
  16. Laat ze op een rooster afkoelen.

Variaties

Met zaadjes: Bestrooi de broodjes voor het rijzen met sesamzaad, maanzaad of zonnebloempitten en druk dit goed aan. Bestrijk het deeg eventueel eerst met wat water, melk of vloeibare margarine.

Met rozijnen: Meng 100 gram gewassen rozijnen en een mespunt kaneel door het deeg.

Hartig: Kneed een theelepel chilipoeder, 1 theelepel gedroogde oregano en een theelepel paprikapoeder door het deeg.

Paasmannetjes: Verdeel het deeg in 8 porties. Vorm uit ieder stuk een poppetje met een hoofd, een romp, 2 benen en 2 armen. Leg op de romp een heel ongekookt ei en vouw de armen er goed omheen. Laat het deeg rijzen.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage milieubelasting.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 345 kcal 345 kcal
Eiwit 8 gram 8 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 1 gram 1 gram
Vet 6 gram 6 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 4 gram 4 gram
Zout
0,9 gram 0,9 gram
Print dit recept
Deel dit recept