Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Boerenkool-ovenschotel

Boerenkool-ovenschotel

Met deze heerlijke ovenschotel geniet je van het beste van de winter.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 400 gram diepvriesboerenkool of 600 gram gesneden verse boerenkool
  • 600 gram aardappelen
  • 1 ui
  • 150 gram champignons
  • 200 gram mager rundergehakt
  • 150 ml halfvolle melk
  • nootmuskaat

Bereiding

  1. Ontdooi de boerenkool eventueel en kook de groente in 20 minuten gaar.
  2. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
  3. Pel de ui en snijd hem klein.
  4. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken.
  5. Bak het rundergehakt met peper in een droge pan gaar en rul.
  6. Fruit de ui mee glazig.
  7. Bak de champignons kort mee.
  8. Breng de melk aan de kook.
  9. Maak van de gare aardappelen met hete melk, nootmuskaat en wat peper een puree.
  10. Schep de boerenkool in een ovenvaste schaal en verdeel het gehaktmengsel erover.
  11. Dek dit af met de aardappelpuree.
  12. Laat er eventueel in een hete oven of onder de grill een goudgeel korstje op komen.

Ingrediënten over?

Champignons:
Bak overgebleven champignons met een beetje ui of prei en eet ze op brood. Rauwe champignons zijn in de koelkast nog 3 dagen houdbaar.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Boerenkool is deze maand (december) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van gluten
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 545 kcal 545 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 7 gram 7 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 30 gram 30 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram
Print dit recept
Deel dit recept