Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Bloemkoolroosjes in tomatensaus, hamlapje en aardappelen

Zoek een ander recept

Eindeloos variëren met koning bloemkool.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 6 aardappelen
  • 2 kleine hamlapjes
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 sjalot of kleine ui
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram tomatenblokjes zonder zout (½ blik)
  • ½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 kleine bloemkool

Bereiding

  1. Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in een bodempje water met een deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar.
  2. Bestrooi het vlees met peper.
  3. Bak de hamlapjes in de margarine bruin. Voeg 100 ml water toe en stoof de hamlapjes in 20 minuten gaar.
  4. Pel de sjalot en snijd hem klein. Fruit de sjalot glazig in de olie.
  5. Voeg de tomatenblokjes toe met de koriander en het gemberpoeder en laat de saus 10 minuten zacht koken.
  6. Maak de bloemkool schoon en snijd hem in roosjes. Snijd de stronk in stukjes.
  7. Kook de bloemkool in de saus in ca. 8 minuten gaar.
  8. Geef er een hamlapje en aardappelen bij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Tomatenblokjes in blik:
Doe een rest tomaten over in een schaal of koelkastdoosje. Bewaar de tomaten afgedekt in de koelkast maximaal 2 dagen. Verwerk de rest in een soep.
Vries de tomaten eventueel in een diepvriesdoosje in en bewaar het maximaal 12 maanden.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Bloemkool is deze maand (september) een seizoensproduct.
Varken Bij varkensvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, Milieukeur, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 485 kcal 485 kcal
Eiwit 30 gram 30 gram
Koolhydraten 45 gram 45 gram
Waarvan suikers 7 gram 7 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 3 gram 3 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.