Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool

Samen met Jennifer Jessica maakten we deze variatie op de klassieker heriheri. Njang swietie!

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 rijpe bakbanaan
  • 1 zoete aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tomaat
  • 6 takjes bladselderij
  • ½ spitskool
  • 150 gram gerookte makreel
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 2 theelepels masala
  • ½ bouillontablet met minder zout
  • zwarte peper

Materialen

Bakbanaan tip: een rijpe bakbanaan is mooi geel van kleur en mag wat zwarte plekken bevatten. Als hij nog helemaal groen is, laat hem dan een flinke tijd rijpen. Een zwarte banaan is meer geschikt om te bakken.

Bereiding

  1. Snijd de uiteinden van de bakbanaan en snijd met een scherp mes de ribben van de banaan in. Zo is de schil goed te verwijderen. Snijd de banaan in plakken.
  2. Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. 
  3. Kook of stoom de banaan en aardappel in 20 minuten gaar. 
  4. Pel de ui en de knoflook en snijd het fijn. 
  5. Was de tomaat en de selderij en snijd ze fijn. 
  6. Was de spitskool en snijd hem in repen. 
  7. Verwijder de huid van de makreelfilet en snijd de makreel in stukken. 
  8. Verhit de margarine in een wok en fruit hierin de ui en de knoflook. 
  9. Voeg de makreel, de tomaat, de spitskool, de masala en het stuk bouillontablet toe.
  10. Roerbak het ongeveer 10 minuten en blus af met een paar lepels water. 
  11. Maak op smaak met wat zwarte peper.
  12. Serveer de stukken banaan en zoete aardappel met de spitskool en strooi de selderij erover.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van margarine.

Ingrediënten over?

Bladselderij: Verse kruiden bewaar je in de koelkast, daar zijn ze nog een paar dagen houdbaar. Wikkel ze in een vochtig keukenpapiertje of in een vochtige theedoek.

Dit recept maakten we samen met Jennifer Jessica

Jen van 'Surinaams koken met Jen' heeft voor ons dit heerlijke recept gemaakt. 

Jen

Meer recepten van Jen

Cassave met gestoofde kip en kousenband
Saotosoep
Bietensalade
Nasi met boontjes en eierreepjes
Pindasoep met tom tom
Tonijnsalade
Bami met komkommer op zuur
Tropische amandelpannenkoeken

Informatie over dit recept

Klimaatkanjer Klimaatkanjer: dit recept heeft een lage klimaatbelasting.
Duurzaam eten Spitskool is deze maand (maart) een seizoensproduct.
Viswijzer Dit recept bevat makreel. Voor duurzaam eten geldt voor deze vis het volgende advies: Kies makreel met MSC. Makreel uit Middelandse zee is af te raden.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 640 kcal 640 kcal
Vet 30 gram 30 gram
Waarvan verzadigd vet 5 gram 5 gram
Koolhydraten 70 gram 70 gram
Waarvan suikers 30 gram 30 gram
Vezels 9 gram 9 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
1,6 gram 1,6 gram
Print dit recept
Deel dit recept