Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Auberginetaartje

Zoek een ander recept

Met een heerlijke puree van walnoten, brood, komijn en harissa.

  • 4 personen
  • 15-30 minuten
  • voorgerecht

Ingrediënten

  • 2 vleestomaten
  • 1 (liefst wat lange) aubergine
  • olijfolie
  • 2 (oude) bruine boterhammen
  • 6 takjes koriander
  • 25 gram walnoten
  • ½ teentje knoflook
  • ½ theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel harissa (of ½ theel paprikapoeder + ½ theel chilipoeder
  • citroensap
  • kaneel
  • 40 gram zachte geitenkaas

Bereiding

  1. Was de tomaten en snijd ze in plakken.
  2. Was de aubergine en snijd de steelaanzet en het uiteinde eraf.
  3. Snijd de aubergine in 12 gelijke plakken.
  4. Warm de grill voor.
  5. Bestrijk de plakken aubergine met wat olie. Laat de aubergine onder de grill in 6 minuten gaar worden.
  6. Laat de plakken tomaat ook onder de grill zacht worden.
  7. Snijd de korsten van het brood. Laat het brood met 4 eetlepels water zacht worden.
  8. Was de blaadjes koriander. Houd een paar blaadjes achter voor garnering.
  9. Maal de rest van de koriander, de walnoten en het schoongemaakte teentje knoflook met een staafmixer of in de keukenmachine grof.
  10. Voeg het geweekte brood, de gemalen komijn en de harissa toe en maal het tot een grove puree.
  11. Maak dit op smaak met wat citroensap.
  12. Leg op 4 borden een plak aubergine en verdeel het walnotenmengsel erover.
  13. Leg er weer een plak aubergine op met daarop een plak tomaat.
  14. Strooi er wat kaneel over en dek dit af met een plak aubergine.
  15. Verdeel de geitenkaas erover en laat de kaas onder de hete grill een beetje smelten.
  16. Garneer de borden met een plak tomaat en een blaadje koriander.
  17. Geef de auberginetaartjes warm of op kamertemperatuur.

Ingrediënten over?

Zachte geitenkaas:
Gebruik een schoon mes om wat uit het pakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting met gisten en schimmels. Bewaar de rest van de geitenkaas goed verpakt maximaal 4 dagen in de koelkast

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (maart) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 150 kcal 150 kcal
Eiwit 5 gram 5 gram
Koolhydraten 10 gram 10 gram
Waarvan suikers 3 gram 3 gram
Vet 9 gram 9 gram
Waarvan verzadigd vet 2 gram 2 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Zout 0,3 gram 0,3 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.