Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu van de Week Recept van de dag
Geserveerd met pinda's
2 personen
15-30 minuten
Ga naar
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Arabische sperzieboontjes

Zoek een ander recept

De tomatensaus heeft een kruidige smaak door het laurierblad, de peper en de verse koriander.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram sperziebonen
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 schijf citroen
  • peper
  • 150 gram zilvervliesrijst
  • 6 takjes koriander
  • 150 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel vloeibare margarine

Bereiding

  1. Maak de groente schoon.
  2. Snijd de ui en de knoflook in snippers, breek de sperziebonen eenmaal en snijd de tomaten in parten.
  3. Fruit 3/4 van de ui en de knoflook in de olie.
  4. Voeg de tomaten, het laurierblad, de schijf citroen en royaal peper toe. Smoor de tomaten in 15 minuten tot een saus.
  5. Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  6. Was de koriander. Knip de steeltjes klein en houd de blaadjes apart.
  7. Maak het gehakt aan met de rest van de ui, koriandersteeltjes en peper. Vorm er kleine balletjes van.
  8. Bak de gehaktballetjes in de hete margarine in 10 minuten gaar en bruin.
  9. Voeg de sperziebonen toe  aan de tomatensaus en stoof dit in ca. 10 minuten gaar.
  10. Verwijder het laurierblad en strooi er klein geknipte korianderblaadjes over.
  11. Geef de rijst en gehaktballetjes erbij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees voor het gebruik van margarine het etiket.

Ingrediënten over?

Stuk citroen:
Bewaar een stuk citroen met het snijvlak op een schoteltje of afgedekt met plastic folie maximaal 4 dagen in de koelkast. Een schijf citroen is lekker in de thee, bij vis of in partjes bij peulvruchten.

Wikkel de rest van de koriander in 2 velletjes nat keukenpapier. Bewaar de koriander onderin de koelkast. De kruiden zijn nog ongeveer 3 dagen houdbaar. Gebruik de rest van de koriander in een bonensalade.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (oktober) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 615 kcal 615 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 7 gram 7 gram
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 7 gram 7 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,2 gram 0,2 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.