Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Aardappelpuree (gekleurde puree en letters)

Aardappelpuree (gekleurde puree en letters)

Je eten is een feestje met deze gekleurde aardappelpuree. Leuk om te maken met kinderen.

  • 2 personen
  • meer dan 30 minuten
  • hoofdgerecht
  • 515 kcal

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen
  • 400 gram sperziebonen
  • 2 rundertartaartjes
  • peper
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • ca. 100 ml halfvolle melk
  • mespuntje nootmuskaat

Bereiding

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
  2. Doe de aardappelen in een pan en voeg 2 cm water toe. Breng de aardappelen aan de kook en kook ze met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.
  3. Maak de sperziebonen schoon. Kook de sperziebonen in een bodempje water in ca. 10 minuten gaar.
  4. Bestrooi de tartaartjes met peper. Bak de tartaartjes in de hete margarine in ca. 6 minuten bruin.
  5. Verwarm de melk tot net onder het kookpunt.
  6. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een pureestamper of pureeknijper.
  7. Roer de aardappelen met een houten spatel en voeg zo veel melk toe dat het een fijne, smeuïge puree wordt.
  8. Breng op smaak met nootmuskaat en geef bij de tartaar en sperziebonen.

Variaties

Kleur op ‘t bord:
Vervang een deel van de aardappelen door rode bieten, wortelen, doperwten of spinazie. Zo krijg je rode, oranje of groene puree.

Tekenen en schrijven:
Doe de aardappelpuree in een spuitzak. Bedek een bakplaat met bakpapier. Spuit de aardappelpuree bijvoorbeeld in letters, figuurtjes, roosjes of cijfers. Lukt het jouw kind om zijn eigen naam te maken? Bak de pureevormen ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.

Allergie-informatie

Kijk voor het gebruik van margarine op het etiket.

Ingrediënten over?

Melk is een bederfelijk product. Koop daarom alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en let op de houdbaarheidsdatum. Bewaar melk altijd in de koelkast op 4 graden. Met elk uur buiten de koelkast verliest melk een dag van de houdbaarheid. Zet melk daarom na gebruik snel weer terug in de koelkast.
Na opening is melk ongeveer 3 dagen in de koelkast houdbaar. Gooi melk daarna niet direct weg. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Ook als de THT-datum is verstreken, kan de melk nog goed zijn. Melk die zuur ruikt of proeft en/of klontert is niet meer goed.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Sperzieboon heeft deze maand (april) een lage klimaatbelasting.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Bij verhoogd cholesterol
  • Vrij van gluten
  • Met weinig zout
  • Caloriearm
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept
Energie 515 kcal
Vet 16 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram
Koolhydraten 56 gram
Waarvan suikers 6 gram
Vezels 11 gram
Eiwit 32 gram
Zout
0,3 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept