Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Aardappelcurry met bloemkoolroosjes en bief

Zoek een ander recept

Een oosterse variant op gekookte aardappelen.

  • 2 personen
  • 15-30 minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • stukje gemberwortel (ca. 1 duim)
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram aardappelen
  • 1 kleine bloemkool
  • 3 eetlepels olie
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 theelepel geelwortel (koenjit, kurkuma)
  • ½ theelepel komijnzaad
  • ¼ groentebouillontablet met minder zout
  • 1 gedroogd chilipepertje
  • 100 gram kerstomaatjes
  • 150 gram bieflap
  • 6 takjes koriander

Bereiding

  1. Schil het stukje gember en rasp het.
  2. Pel de knoflook en snijd het klein.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in flinke blokjes.
  4. Maak de bloemkool schoon. Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd de stelen in stukjes.
  5. Verwarm 1 eetlepel olie in een braadpan en bak hierin de knoflook, de helft van de gember,  de helft van het mosterdzaad, de helft van de geelwortel en het komijnzaad tot het gaat geuren.
  6. Voeg de blokjes aardappel toe met 400 ml water en het stukje bouillontablet.
  7. Verkruimel het chilipepertje er boven. Breng dit aan de kook en laat het 15 minuten zacht koken.
  8. Verwarm 1 eetlepel olie en fruit hierin de rest van de gember en wat geelwortel. Voeg de bloemkool met een scheutje water toe en laat de bloemkool in ca. 8 minuten gaar worden.
  9. Was de tomaatjes en halveer ze. Kook de tomaatjes nog een paar minuten met de aardappelen mee.
  10. Snijd de bieflap in dunne reepjes. Bak de biefreepjes met peper en wat mosterdzaad in de rest van de olie snel bruin.
  11. Was de koriander en knip het klein. Roer van het vuur af de koriander door de curry.
  12. Geef de bloemkool en het vlees bij de aardappelcurry.

Extra informatie

Allergie info:
Kijk op het etiket voor het gebruik van bouillon.

Ingrediënten over?

Gemberwortel:
Koop een flinke gemberwortel bij de toko, op de markt of in de supermarkt. Schil de gember, snijd de wortel in plakjes of rasp hem. Verpak in kleine porties en vries in. Bewaar geraspte gember maximaal 12 maanden in de diepvries. Van een stuk gember kun je ook verse thee zetten!

De overige kerstomaatjes zijn lekker in een komkommersalade met munt

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Bloemkool is deze maand (juni) een seizoensproduct.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 500 kcal 500 kcal
Eiwit 25 gram 25 gram
Koolhydraten 50 gram 50 gram
Waarvan suikers 5 gram 5 gram
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Zout 0,3 gram 0,3 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.