Een bron van frustratie voor veel ouders: kinderen die bijvoorbeeld hun groente niet willen eten. Wat kun je ouders als professional adviseren? Op deze pagina vind je tips en tools die je als JGZ’er kunt delen met ouders.
Tips voor de lust-ik-niet-fase
Waarschijnlijk ben je vaak in gesprek met ouders die zich zorgen maken om hun slechte eter. Zeker als een kind rond de 2 jaar is en in de beruchte lust-ik-niet-fase zit.
Deel deze 5 belangrijke tips met ouders:
- Blijven proeven. Soms zal een kind wel 10 keer moeten proeven voordat die aan een smaak
gewend is.
- Zelf het goede voorbeeld geven. Kinderen vinden niks leuker dan hun ouders nadoen. Laat daarom zien dat jij als ouder gezond eet en drinkt en daarvan geniet.
- Houd de sfeer ontspannen. Wil het kind iets niet eten? Zet het bord zo neer dat die er net bij kan. En besteed er verder geen aandacht aan. Eet zelf rustig verder en houd de sfeer ontspannen. Je zult zien dat het kind ineens zelf het bord weer pakt.
- Consequent zijn. Bied niks anders aan als een kind het avondeten niet wil eten. Door een kind (later) een boterham of cracker te geven, wordt het slechte eten tijdens de maaltijd in stand gehouden.
- Laat kinderen helpen in de keuken. Kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als jullie het eten samen maken, gaan ze het ook gemakkelijker proeven.
Op deze pagina worden bovenstaande tips verder uitgelegd: 10 tips voor de lust-ik-niet fase.