Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Sprekers

Steeds meer sprekers staan vast. Deze inspirerende personen beklimmen in ieder geval het podium op het symposium 80 jaar Voedingscentrum.

Sprekers 'Dit is er nodig voor een gezonde generatie'

Karen van Drongelen

Karen van Drongelen

Voedingscentrum
Karen van Drongelen is projectmanager van de programma’s Gezonde Kinderopvang, Gezond Starten en Opgroeien bij het Voedingscentrum. Daarnaast is ze is secretaris van de Landelijke Borstvoedingsraad. Haar drijfveer: dat kinderen in Nederland een gezonde start krijgen, zonder dat het uitmaakt waar hun wieg staat.
Tessa Roseboom

Tessa Roseboom

Universiteit van Amsterdam

Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid. Ze deed onderzoek naar de gezondheid van mensen die werden geboren in de Hongerwinter. Daardoor raakte ze gefascineerd door hoe mensen gevormd worden door de omgeving waarin ze hun allerprilste groei en ontwikkeling doormaken. Ze zet zich in om de inzichten uit onderzoek te vertalen naar beleid, om te bouwen aan gezonde generaties. Ze schreef onder andere De eerste 1000 dagen (2018) en Gelijk goed beginnen (2022) waarin ze pleit voor investeringen in een goede start voor elk kind.

Dalila Sayd

Dalila Sayd

Het Eetschap
Dalila Sayd is directeur en oprichter van Het Eetschap. Gedreven door maatschappelijke uitdagingen zoals inclusie, gezondheid, (sociale) ongelijkheid en het klimaat startte ze tijdens haar studie Food Design & Innovation in 2014 Het Eetschap. Een duurzaam voedselsysteem is voor haar pas succesvol als het ook een sociaal systeem is.
Jaap Seidell

Jaap Seidell

Vrije Universiteit Amsterdam

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid. Daarnaast is hij lid van de Raad van Bestuur van Sarphati Amsterdam. Als deskundige op dit gebied adviseert hij organisaties op het terrein van beleid, praktijk en wetenschap. Hij is onder meer lid van de KNAW, KHMW en de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voedsel. Hij schreef samen met Jutka Halberstadt Tegenwicht (2011), Het voedsellabyrint (2014) en Jongleren met voeding (2018) en Andere Kost – een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem (2021).

Sprekers 'De toekomstige gezonde en duurzame eetomgeving'

Niels Gerz

Niels Gerz

Goede zorg proef je
Niels Gerz is chef-kok, keukenmanager en strategisch vertaler én ambassadeur van het project Goede Zorg Proef Je, onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. In zijn rol als ambassadeur ondersteunt hij ziekenhuizen en organisaties in de ouderen- en herstelzorg met het vormgeven van hun voedingsbeleid. Als chef-kok in Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt hij met de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Hij vindt het belangrijk om te laten zien dat lekker, gezond en voedzaam eten goed en veilig samen kan gaan met ambacht en innovatie.
Daniëlle van Holst

Daniëlle van Holst

NS-stations
Daniëlle van Holst is Hoofd Category management, Inkoop en Logistiek NS Retail. Normaal gesproken reizen op een gemiddelde werkdag 1,3 miljoen mensen met de trein, waarvan velen gebruik maken van de diensten van NS Retail. Hun missie is helder: "Doe alles wat mogelijk is om onze activiteiten duurzamer, gezonder en schoner te maken. Door circulair te denken. Door ons aanbod steeds gezonder en nog meer verantwoord te maken. En te streven naar volledig klimaatneutraal ondernemen."
Leon Meijer

Leon Meijer

Gemeente Ede
Leon Meijer is wethouder van de gemeente Ede en onder andere verantwoordelijk voor Jeugdzorg en Food. Het realiseren van een gezondere voedselomgeving is een van zijn prioriteiten. Samen met 4 andere wethouders vraagt hij om een aanpassing in de wet zodat de gemeenten meer maatregelen kunnen nemen tegen te veel bedrijven die junkfood willen gaan verkopen in hun gemeente. Ze willen een betere verdeling tussen bedrijven die gezond voedsel of junkfood verkopen.
Liesbeth Velema

Liesbeth Velema

Voedingscentrum
Liesbeth Velema werkt bij het Voedingscentrum als programmamanager Eetomgevingen en als expert Voeding en gedrag. Ze promoveerde aan de VU op de effectiviteit van strategieën in het bedrijfsrestaurant op gezond aankoopgedrag. Haar missie is dat gezond en duurzaam eetgedrag makkelijk en vanzelfsprekend is. Essentieel daarin is de eetomgeving. Zij wil aanbieders van eten stimuleren om het gezonde en duurzame aanbod te vergroten en dit steeds normaler te maken. Dat doet ze samen met partijen uit de praktijk.

Sprekers 'De transitie naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem'

Imke de Boer

Imke de Boer

Wageningen Universiteit

Imke de Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen. Samen met een team van boeren, vertegenwoordigers van natuur- en landbouworganisaties en Wageningse wetenschappers werkte zij uit hoe een gezond en regeneratief voedselsysteem er in 2050 uitziet. En welke praktische veranderingen er nodig zijn om daar te komen. Met deze visie werd het team één van de finalisten van de Food System Vision Prize van de Rockefeller Foundation. Imke de Boer neemt ons mee in deze visie waardoor het landschap van Nederland mooier wordt, de biodiversiteit toeneemt, er meer contact is tussen boeren en burgers en we gezonder en duurzamer leven.
(foto: Linelle Deunk)

Hans Dagevos

Hans Dagevos

Wageningen Universiteit
Hans Dagevos is consumptiesocioloog en als senior scientist verbonden aan Wageningen University and Research. Hij verdiept zich in de dynamiek en diversiteit in het hedendaagse voedselconsumptiegedrag. Zijn speciale interesse gaat uit naar flexitarisme, circulariteit, duurzaamheid en voedselbeleid.
Sharon de Miranda

Sharon de Miranda

KRO-NCRV
Sharon de Miranda is een vast gezicht als tv-kok bij het populaire tv-programma BinnensteBuiten. Ze is de chef-kok van Food Forum, het paviljoen van provincie Flevoland op Floriade Expo 2022. Sharon de Miranda buigt zich over het ‘menu van de toekomst’, dat duurzaam, lokaal en seizoensgebonden moet zijn. Ze bracht in maart 2022 het boek Colorful Food – koken met de seizoenen uit.