Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Op naar het beste lesprogramma

Testen, bijschaven en evalueren. Daar zijn Swer Elbertsen en Beweegteam Woerden sterren in. En hun programma op maat heeft effect. “Dat kinderen zeggen: Kijk meester, ik heb een banaan bij me! Daar doe je het voor.”

Kinderen van 7 basisscholen in Woerden krijgen regelmatig bezoek van leden van het Beweegteam Woerden. Elke groep krijgt drie lessen waarin het team de thema`s 'Beweeg Voldoende!', 'Eet en drink gezond!' en 'Weet wat je Kiest!' behandelen.

“Ons leefstijlprogramma hebben we ‘Lekker in je Lijf’ genoemd”, vertelt Swer. "Het is een zelf-ontwikkelde methode van het Beweegteam Woerden. Elk jaar schaven we weer wat bij, zodat het nóg beter is toegespitst op de doelgroep."

Voortgang bewaken

Hoe ze checken of het programma werkt? “We nemen regelmatig enquêtes af en daaruit bleek dat kinderen de lesstof soms wat veel vonden. Nu hebben we het wat actiever gemaakt. Ook kijken we wat de leerlingen aan het eind van het schooljaar nog weten van de lesstof.” Daarnaast wordt de ouderparticipatie gewaarborgd doordat de ouders actief worden betrokken bij huiswerkopdrachten in de leskaarten.

Swer: “De meeste kinderen weten al wat over gezond eten, bewegen en gezonde keuzes maken, wij herhalen het en verbreden hun kennis. Ik help ze graag op de goede weg, en voeding en bewegen horen daarbij. Het zou mooi zijn als we zo samen het overgewichtsprobleem kunnen tackelen.”