Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

"De sleutel ligt bij de ouders"

Sportsupport heeft speciaal voor kinderen met overgewicht een project gestart: Gezond Gewicht Haarlem-Oost. Combinatiefunctionaris Koen van den Dop zorgt dat ook ouders worden betrokken. “Dingen die wij heel gewoon vinden, zijn voor hen soms nog nieuw.”
Alleen kinderen met overgewicht van acht tot en met twaalf jaar kunnen meedoen met het project. Ze krijgen wekelijks 30 minuten les in voeding en 60 minuten les in beweging. “Dit willen ze zelf.”, vertelt Koen, “Vaak zitten ze niet lekker in hun vel, worden ze gepest of vinden ze het vervelend dat ze niet goed kunnen bewegen en niet mee kunnen doen.”

Samen gymmen

Maar juist de ouders moeten ook meedoen. Er zijn twee ouderavonden en er is een gezamenlijke afsluiting waarbij de ouders gaan gymmen met hun kinderen. “We zien dat de verandering bij de ouders begint, zij geven de kinderen eten, beslissen of ze bij een sportclub gaan en bepalen hoeveel schermtijd ze krijgen en hoe vaak ze buitenspelen. Daarom krijgen ze ook gesprekken met de diëtist en houden ze een eetdagboek bij.”

Eye-openers

Als combinatiefunctionaris geeft Koen gymlessen en wijst ouders die minder geld hebben op hun rechten. “Vaak weten deze ouders niet eens dat er een JeugdSportFonds bestaat, dat is voor hen echt een eye-opener.” In de nameting gaven de meeste ouders aan dat ze het leerzaam vonden en bleken bovendien de kinderen een lager bmi te hebben.